Spring til indhold

Tjen penge som Freelancer – Den ultimative Freelance guide for begyndere

Har du nogensinde overvejet at tjene penge som freelancer, og få dit eget hjem som arbejdsplads, hvor du kan arbejde hvor du vil, og hvornår du vil? Det er faktisk muligt, og det hedder at blive ”freelancer”.

Alt for ofte så består mange lavt betalte arbejdspladser og praktikpladser i at kæmpe for at få dit gennembrud i den industri du forsøge at arbejde dig op i.

Men hvad der er endnu værre, så er de fleste deltidsjobs som bliver tilbudt til eksempelvis studerende fuldstændigt irrelevante for dine karriereplaner, og ofte med dårlige arbejdstimer.

Har du et regnskabsprogram?
Få Billy.dk Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Men bare rolig, for der er nemlig håb forude. Med en smule beslutsomhed, så kan du blive en betalt freelancer, hvor du kan bidrage med artikler, apps, animations videoer, kundeservice eller alt muligt andet i verden. Det bedste af det hele er at du faktisk ikke behøver en hel masse erfaring for at komme i gang.

Fordelene er endeløse, og ikke nok med at det vil se virkeligt godt ud på dit CV og det giver dig friheden til at arbejde fra dit eget hjem når du har tid til det, men med det rigtige projekt, så kan lønnen være ret god.

Så nu vil jeg ikke trække den længere. Her er den ultimative freelance guide for begyndere.

Kan man leve af at være freelancer?

De fleste ønsker at kunne have friheden til at arbejde hjemmefra, og selv kontrollere sin hverdag. Hvis du gerne vil være freelancer, så kan du godt komme til at leve af det, men det er ikke en let vej til at blive selvstændig, hvor du tjener nogle hurtige penge. Men hvis du vælger at arbejde hårdt hver eneste dag, og går den ekstra kilometer, for at gøre dine kunder tilfredse, så kan du godt indenfor få år leve af at være freelancer, og sandsynligheden for at få en indtægt der er større end ude på arbejdsmarkedet er relativt stor, hvis du er dygtig til det du laver.

Men du skal forvente at de første par år bliver hårde, og du får nogle lange arbejdsdage med minimum søvn. Men når snebolden begynder at rulle, så går det også stærkt. Du kan risikere at skulle outsource noget at dit arbejde til andre samarbejdspartnere og freelancere, eller ansætte deltidsmedarbejdere til at tage nogle af dine opgaver. Men som nævnt, så er det hårdt arbejde at komme til at leve af at være freelancer, men du kommer ikke til at fortryde det. Jeg har eksempelvis som ansat hos mig selv valgt at kombinere freelancer livet med mine egne blogs, hvor jeg skriver om mine interesser såsom eksempelvis rensning.dk fordi det selv har været en af mine store interesser, eller udbetalingsoversigt.dk hvor jeg hjælper folk med at finde udbetalings datoerne og oplysninger om offentlige udbetalinger.

Fordele og ulemper som freelancer

Hele ideen om at komme ud af sengen, og begynde at arbejde hjemmefra lyder som en super let opgave.Men ingen har nogensinde sagt at arbejde hjemmefra og at tjene penge online skulle være nemt, og hver eneste fordel har også en ulempe.

Fordele

  1. Der masserer af fleksibilitet ved at arbejde hjemmefra. Du vælger selv din arbejdstid, og har mulighed for at arbejde på præcist den måde du ønsker.
  2. Når der ingen regler er, så kan du tage løbende pauser, og være sammen med venner og familie.
  3. Du kan selv vælge de opgaver du har lyst til at lave. Så hvis jobbet er alt for komplicerede og ikke betaler nok, så er der ikke noget galt i at afvise det.
  4. Freelancere har mulighed for at arbejde med folk fra hele verden.
  5. Med et godt rygte, så har mængden af penge du kan tjene ingen begrænsning.

Ulemper

  1. Når du selv skal lave årsregnskab, og uden en stabil indtjening, så kan det være hårdt at være freelancer fra tid til anden.
  2. Ved at være selvstændig, så er det dig der bestemmer. Det kræver en masse disciplin
  3. Selvom du ingen chef har, som ikke bestemmer over dig og styre hvad du skal, så husk at du stadig skal passe på dine kunder og undgå at misse deadlines, for ellers så står du tilbage uden kunder.
  4. Du skal kæmpe for at få kunder, og de bedste jobs har en masse konkurrence.
  5. Du får lange arbejdsdage. Du er ofte nød til at overholde deadlines, og det betyder også at du får nogle lange arbejdsdage, hvilket kan være hårdt hvis du skal tidligt op.

For at undgå at du mister fokus, så anbefaler jeg at du tager ud på en cafe og køber en kaffe, og udnytter at der de fleste steder har gratis WiFi. Du kan også vælge de offentlige biblioteker, da de også er super gode steder at arbejde.

Ved at ændre dine opgaver til små bidder, og sikre at du får en masse ændringer i stederne du arbejder i løbet af dagen og ugen, vil sikre at du hele tiden er kreativ og frisk.

Har du et regnskabsprogram?
Få Dinero Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Hvad kan du lave som en freelancer?

Der er utroligt mange muligheder for hvad du kan lave som freelancer, og kun fantasien sætter grænser. Men jeg har valgt nogle af de mest brugte jobs som man kan tage som freelancer, hvor du har den største chance for at få succes, og måske endda komme til at leve af det.

Freelancer sælger

Et job som der er utroligt meget efterspørgsel efter er en freelancer sælger. Som freelancer sælger så er din opgave at lave opsøgende salg for virksomheder, og det sker ofte igennem telefonen som telefonsælger. Der findes utallige virksomheder derude som gerne vil have flere kunder, og enten ikke har lyst til at forpligte sig til at ansætte sin egen sælger, eller også simpelthen ikke har pengene i virksomheden til det.

Hvis du er freelancer sælger, så er det vigtigt at du kan være proaktiv, og selv tage dig i nakken for at ringe ud hver dag, da det er hårdt arbejde at lave telemarketing. Ofte så tjener en freelancer sælger penge ved at kræve en timeløn eller en no cure no pay, hvor de kun bliver betalt hvis de sælger noget.

Freelancer sælger er anbefalet hvis:

Du er god til at sælge, og muligvis har erfaring med at sælge over telefonen. Det er en stor fordel hvis du er god til at arbejde selvstændigt, da det er hårdt i starten. Men når først du er kommet i gang og har lært dine kunder og deres løsninger at kende, så kan du faktisk komme til at tjene rigtig godt på at blive en freelancer sælger.

Freelance tekstforfatter og oversætter

Dette er sandsynligvis en af de letteste typer freelance arbejde derude at gå i gang med. Særligt hvis du er god til dansk og skriver med et rimeligt tempo.

Freelance jobs i dette felt er varieret. Du kan blive spurgt om du vil skrive artikler, hele e-bøger(hvor du giver lov til at en andens navn står på forsiden), produkt beskrivelser til online butikker eller endda facebook opslag. Ja du læste rigtigt. Du kan blive betalt for at skrive opslag på de sociale medier for virksomheder.

Du kan endda prøve at blive freelance journalist, og skrive artikler til magasiner og aviser eller andre forlag. Du skal bare være opmærksom på at der er nogle af disse, selv de store navne, som vil forsøge at drage fordel af din mangel på erfaring og ikke betale dig for dit arbejde. Spørg dem omkring deres politik angående freelance journalister inden du aftaler at arbejde sammen med dem.

Hvis du er god til et andet sprog, så kan du også tjene gode penge på at oversætte tekster. Det er langt mindre konkurrencepræget end mange af de andre projekter, primært fordi de fleste af os ikke kan så mange andre sprog.

Freelance som en tekstforfatter eller oversætter er anbefalet hvis:

Du er god til grammatik, og elsker at lære nye ting. Det kan være ting som hvor meget en autocamper vejer, eller det bedste sted at købe en vaskemaskine i jylland. (Dette er begge opgaver som du kan komme ud for)

Har du et regnskabsprogram?
Få Billy.dk Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Grafisk design

Design er en smule sværere at gå i gang med. Ikke nok med at du skal eje noget software til design arbejdet, men du skal også have evnerne og fantasien til at bruge dets fulde potentiale og møde de behov som dine klienter har.

Du skal måske lave et logo til en nystartet virksomhed, animations videoer, power point præsentationer eller endda arbejde med reklamer som kommer til at være online eller i aviser og magasiner.

Freelancer som en grafisk designer er anbefalet hvis:

Du altid har tegnet meget i skolen, og elsker at lave grafiske ting. Det er også ret vigtigt at du har gode evner på en computer, da du skal bruge noget software som du kan lave grafisk arbejde med.

Programmør og IT

Programmører er hjernerne bag ved hjemmesider og Apps, som vi alle sammen bruger i dag. De arbejder med at lave software som er godt lavet og nemt at bruge for den typiske kunde, og som ofte kræver at du skal skrive en masse håndskrevet gode for at få det til at ske.

Kombineret med dette, så kan du også tilbyde dig som en virtuel IT supporter. De typiske projekter inkluderer at hjælpe folk med hjemmesider, med at lave søgemaskine optimering (SEO), hvilket gør dem mere synlige i søgeresultaterne. Et almindeligt job er også at analysere og håndtere databaser er også almindelige jobs på freelancer sider.

Har du et regnskabsprogram?
Få Dinero Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Freelancer som programmør eller IT specialist er anbefalet hvis:

Du forstår hvordan internettet virker, og sætter pris på gode designs og du er god til at brainstorme. Ved at vide hvilket sprog du koder i såsom HTML, CSS og JavaScript, så har du også en stor fordel. Du kan lære det meste ved at tage online kurser og se videoer på YouTube omkring det, hvis det er noget som du gerne vil lære mere om.

Kundeservice eller virtuel assistent

Denne type freelance arbejde har utroligt mange muligheder og ikke voldsomt meget konkurrence. En af de ting som primært er arbejdsopgaverne for en freelance kundeservicemedarbejder og virtuel assistent, er at tage imod opkald fra virksomheders kunder, booke aftaler, eller ved besvare e-mails eller almindelige kundeservice ting. Men er du en virtuel assistent så kan du arbejde hjemmefra i din hættetrøje og jogging tøj i stedet for tøj der skal imponere en chef.

Freelancer som kundeservice eller virtuel assistent er anbefalet hvis:

Folk mener at du er velorganiseret hvilket betyder at du sandsynligvis også altid er forberedt med planlægning af fødselsdags fester og husker alle dine aftaler.

Freelancer som hvad som helst

Du kan blive freelancer som nærmest hvad som helst, hvis man antager at du er god til at sælge dig selv.

Hvis du er god til at gøre et godt indtryk, og hvis har nogle evner som du tror at andre folk vil betale penge for at du gør for dem, så prøv at blive freelancer.
Jeg lyver ikke, hvis jeg siger at stort set alle har et potentiale for at blive freelancer.

Hvor meget kan jeg tjene som en freelancer?

I freelancer verdenen så er der to måder at blive betalt. Enten bliver du betalt en timeløn, eller også bliver du betalt en aftalt fast pris.

Uheldigvis så er dine konkurrenter overalt på hele jorden. Og hvis de lever et sted i et udviklings samfund hvor det er langt billigere at bo, så kan det være umuligt at konkurrere med deres priser og stadig få din minimumsløn.

Hvis det gælder for dig, og du ikke kun konkurrere i Danmark, hvor der er mindre konkurrence, så er du nød til at bevise at du er den bedste til opgaven, ved at lave nogle gode ansøgninger. Derudover så skal du også inden at begynder på en freelance opgave, tænke på hvor lang tid opgaven vil tage og hvad du gerne vil tjene i timen.

Hvis du har nogle sjældne evner, så er der sandsynligvis en større efterspørgsel og så kan du tjene en højere timeløn, men husk at du skal sælge dig selv. Bare sørg for at du har realistiske forventninger for de penge som du kan tjene. (det er desværre få kunder som vil betale 2000 kroner i timen), og kig gerne efter jobs på de større freelancer sider for at finde ud af hvad du realistisk skal tage i timeløn eller i fast pris for dine opgaver. Du skal også huske at få styr på dit regnskab fra starten af, så du ikke snyder dig selv for en masse fradrag. Måske kan du få brug for en bogholder (reklamelink) som kan holde styr på din økonomi, så du får alle de fradrag som du er berettiget til. Der er nemlig ret mange ting at holde styr på som freelancer, og det er ikke sikkert at regnskab og bogføring er det du er bedst til i verden, særligt når du gerne vil ud og tjene penge i stedet.

Advarsel: Til gengæld for at hjælpe dig med at finde arbejde, så kan freelance virksomhederne tage en andel af din fortjeneste. Sørg for at du er opmærksom på hvilken kommission som du betaler og læg det oveni det du tager for selve opgaverne.

Aldrig arbejd med kunder som vil betale ved siden af freelancer siden (hvis du har fundet dem derigennem). Det gør det langt lettere at forsvinde ud i solnedgangen uden at betale regningen og du kan blive banlyst fra at ansøge til et nyt job på freelancer siderne fordi du forsøger at undgå deres gebyrer som de tjener deres penge på.

Har du et regnskabsprogram?
Få Billy.dk Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Hjemmesider til at finde freelancer opgaver

Der er nogle kendte sider hvor du kan komme i gang i freelancer verdenen. Nogle specialisere sig i at få samarbejdspartnere fra bestemte industrier, og andre er mere almindelige.

Her er tre af dem som skulle være blandt de bedste:

1. Worksome

Hos Worksome kan du helt gratis oprette dig som både virksomhed og specialist, så det er altså fuldstændig gratis at komme i gang med at søge opgaver.

Worksome har en meget lav provision og tager kun 4 % af prisen for opgaverne, hvilket ikke er særligt meget i forhold til andre platforme.

Det er fuldstændigt gratis at oprette opgaver og jobs, og få tilbud hvis det er noget man ønsker.

Der findes opgaver som online marketing, grafisk arbejde, tekstforfatning, webudvikling og Apps og meget mere.

Du kan læse mere om Worksome her.

2. Amino Freelancer

Amino Freelancer er meget lige til at komme i gang med og utroligt let at bruge. Det er super let at oprette sig, og så snart du kommer ind på siden, så kan du se alle de opgaver som er til gængelige sammen med en pris og hvor mange bud der er lavet. På den måde kan du et par gange om dagen tjekke om der er nogle opgaver som lige passer til dig.

De har gjort det let for både virksomheder og freelancere, da du får de informationer du har brug for om virksomheden og deres ønsker til den opgave de har lagt op.

Udover at der bliver lagt opgaver op, så bliver der også søgt direkte efter freelancere med bestemte færdigheder, hvor du kan få stablet nogle gode og langvarige samarbejde på benene.

Du kan læse mere om Amino Freelancer her

Har du et regnskabsprogram?
Få Dinero Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

3. Fiverr

De to øverste muligheder er både danske og sandsynligvis dem du primært kommer til at bruge i din jagt på freelancer opgaver. Men der er en sidste, som nok er den mest kendte i verden til netop freelancer opgaver og bestemt værd at nævne, nemlig Fiverr.

Siden startede som en markedsplads, hvor folk rundt omkring i verden kunne tilbyde deres services for en pris af kun 5 dollars (omkring 30 kroner). Siden er på engelsk og du får uden tvivl de fleste kunder ved at tilbyde dine opgaver på engelsk. Men kan du finde ud af det, så er der gode muligheder for at finde nogle opgaver som du kan lave. Det kan være eksempler som:

  • I design beautiful logos for 5$
  • I write great product reviews for 5$
  • I make realistic animation videoes for 5$

Som du kan se så finds der virkeligt mange opgaver derinde, men det fede ved denne platform er at du får lov til at blive kreativ.

Da Fiverr started så tog de fleste langt mere end 5 $ for deres services, men nu er de begyndt at tage mere for nogle højere niveauer af deres services. Du kan nemlig som noget nyt tage mere hvis du laver eksempelvis basis pakker, standard pakker og Premium pakker som indeholder forskellige services eller hvor hurtigt du levere servicen.

Det er bedst at tilbyde din service for 5$ og derefter kan du tilføje nogle ekstra services, med en pris du helt selv bestemmer. Det kan være at du laver opgaven indenfor få timer på den dobbelte pris eller laver en længere video eller artikel.

Du kan læse mere om Fiverr her.

5 af de bedste tips til at skrive en freelancer profil

For at få arbejde som freelancer, så er du nød til at lave ansøgninger til jobs som er tilgængelige på de forskellige freelancer sider, eller hvis du kontakter virksomheder som du gerne vil arbejde med. På de fleste freelancer sider, så har du en profil hvor man kan se den feedback og de anmeldelser du har fået fra tidligere arbejde.

Der er flere sektioner som du skal udfylde. Det er utroligt vigtigt at du gør det ordenligt, særligt hvis du er en professionel forfatter, da det på mange måder er dette der er den bedste ’’ansøgning’’ du kan give til en potentiel kunde.

1. Blær dig

Modsat dating profiler, så har du lov til at blære dig utroligt meget på din freelancer side.

Du skal ikke være bange for at fortælle navnene på dem som du har arbejdet for tidligere, og inkludere udtagelser fra deres feedback. Ved at vise at du har en masse erfaring, så opmuntre det dine potentielle kunder til at tage dig mere seriøst.

2. Få god feedback

Selv hvis du skriver verdens bedste profiltekst, så er der ingen der vil lægge mærke til dig, hvis du har en lang historie af 1 stjernet og 2 stjernet anmeldelser. Så start langsomt ud og lav hvert job til perfektion.

Når du har lavet en opgave, så spørg efter en anmeldelse fra dem. Hvis det kan lykkes dig at få en masse 5 stjernet anmeldelser i begyndelsen af din freelancer karriere, så bliver det lettere og lettere at få nyt arbejde. De første uger er klart de hårdeste.

Har du et regnskabsprogram?
Få Billy.dk Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

3. Fortæl om dig selv

Bare fordi du arbejder hjemmefra, så behøver det ikke at du behøver at være upersonlig.

Hvis du er god til at spille trommer, og har øvet som pilot eller er en guldvindende svømmer, så vær ikke bange for at komme på sjove ting og opfør dig som en ven overfor dine kunder. Kunderne som du finder på de forskellige freelancer sider kan være ret selektive og elsker en god personlighed.

4. Bliv verificerede.

Det er en rigtig god ide at se om du kan blive verificerede og få nogle certifikater som kan vise at du rent faktisk kan finde ud af dit arbejde. Det kan nemlig godt være svært når du ikke møder de fleste af dine kunder.
Der findes på mange freelancer sider, muligheden for at få får betegnelsen ’’verificerede’’ men ellers så skal du finde nogle tests på nettet som kan understøtte dine færdigheder.

5. Hold det kort

Ved alle disse overstående pointer, så forsøg at hold din profil så fokuserede og gå direkte til pointerne. Hvis en kunde har 10 mulige freelancere på hånden, så gider de ikke læse en roman med 2000 ord hver eneste gang.

Sørg for at du kun nævner de vigtigste pointer, og vær påpasselig med hvad du lægger op af referencer i din portefølje.

Og jeg har faktisk også løjet. Der er nemlig 6 ting som du skal huske for at få en perfekt freelancer profil.

Den sidste er nemlig at tjekke din grammatik og stavning.  Selv den mindste stavefejl kan fuldstændig underminere alt hvad du har lavet af profiltekst, særligt hvis det er tekstarbejde du vil arbejde med. Det lyder helt åbenlyst, men du bliver overrasket over hvor mange folk der ikke vælger at få læst korrektur på deres profil tekster.

Typiske fejl som freelancere begår

Du er næsten klar til at blive en fuldblods freelancer!

Men inden du gør det, så læg lige mærke til nogle af de ting du skal gøre, og ikke skal gøre, hvis du gerne vil komme i gang som freelancer:

  • Husk at du selv er ansvarlig for selvangivelse, moms og feriepenge.

Den letteste måde at undgå slemme overraskelser er at lægge 50 % af alt du tjener til side, som bør kunne dække ting som moms, feriepenge og skat sidst på året. Så kan du bruge resten på løn til dig selv og så er du rimelig sikker på at dine omkostninger i forholdelse med at drive en virksomhed er sikret.

  • Vær påpasselig med dårlige betalere.

Du bør altid bruge en freelancer side som mellemmand (eller en betalings måde) hvor det er lettere at sikre at du rent faktisk ved præcist hvor meget du tjener når opgaven er lavet.

  • Lav ikke jobs der er ulovlige

Det lyder måske helt åbenlyst, men der er nogle jobs såsom at ændre videoer for pornosider, eller at skrive erotiske noveller som ikke altid er helt lovlige.

  • Giv aldrig gratis prøver

Selvom du måske tror at det er det rigtige at gøre, særligt hvis du leder efter dit første job, så er det forbudt på mange freelancer sider at give gratis prøver (sandsynligvis fordi at de kan risikere at misse nogle penge). I stedet for, så spørg om du med alt muligt respekt, kan blive hyret til kun at lave prøven. Det tillader dem nemlig at beslutte om de vil samarbejde med dig efterfølgende.

  • Haft en god kunde? Tilbyd rabat ved yderligere arbejde!

Når du gør et projekt færdigt, så tilbyd en mængde rabat. Det kan være 5 eller 10 % i rabat, hvis de hyrer dig igen indenfor syv dage. Kunderne elsker rabatter, og det betyder at du får flere penge på kontoen, uden at du skal søge nye kunder. Eftersom at flere hjemmesider tilbyder et feedback system, så sørg altid for at de gode kunder efterlader en anmeldelse, da det vil hjælpe dig med at opbygge et omdømme.

  • Spørg om du kan få dit navn på det du laver

Hvis du leder efter at opbygge et omdømme, så vil nogle af dine kunder måske tillade at dit navn står på det arbejde du har lavet. Det kan inkludere e-bøger som du skriver, plakater som du designer eller artikler som du skriver. Det kan måske være sjældent, men det skader ikke at spørge. Bare sørg for at det kan blive inkluderet i din portefølje.

  • Tjek nogle af de nyttige værktøjer derude for freelancere

Skype eller dropbox kan være nødvendige, særligt hvis du skal kommunikere og dele filer med kunder over en lang distance. Hvis du bliver seriøs med dit freelancer job, så kan det også være at du vil tjekke et værktøj ud som Trello, hvor du kan dele hvor langt du er med de forskellige projekter for dine kunder. Der findes også vagtplalægningsværktøjer som eksempelvis bruges som planlægningsværktøj i foreninger.

Konklusion

Hvis du gerne vil være freelancer, og gerne vil opgive dit fuldtids arbejde, for at komme til at arbejde for dig selv, så er et liv som freelancer en rigtig god mulighed for dig. Men hvornår skal du starte? Du skal starte i dag! Jo før du kommer i gang med at finde ud af hvad du skal lave, og jo hurtigere du får din første kunde, jo før har du mulighed for at tjene mange penge som freelancer. Det er først når du er kommet ordenligt igang at du lære, og få mest muligt ud af livet som en freelancer. Følg denne guide, og så skal du nok komme godt fra start, til begyndelsen på et nyt liv som freelancer.

Har du et regnskabsprogram?
Få Billy.dk Gratis idag

Opret en konto og prøv Danmarks letteste regnskabsprogram

Læs også disse relaterede artikler:

100 måder at tjene penge på

Sådan laver man en blog på under 20 minutter

19 af de bedste måder at tjene penge online