Spring til indhold

Kryptovaluta for begyndere (2024)

Igennem de seneste år, har der været en stor interesse for kryptovaluta. Især Bitcoin har vakt opsigt med sammen med Ethereum og Ripple, som har oplevet stor både fremgang og nedgang i perioder, og især i 2017 hvor Bitcoin oplevede en voldsom vækst, som stoppede brat.

Kryptovalutaerne er begyndt at opleve en større stigning igen og Bitcoin er igen steget med over 300% siden sin nedgang, og der har efterfølgende været stor interesse omkring kryptovaluta, som mange investorer holder skarpt øje med.

Teknologien som ligger bag Kryptovaluta hedder Blockchain, som mange eksperter er enige om uanset hvad kommer til at være en del af fremtiden og allerede bliver brugt i større projekter.

Bitcoin er stadig den største Kryptovaluta, og for en aktiv investor, så har man stadig mulighed for at tjene utroligt mange penge på de forskelige kryptovalutaer, hvis man sætter sig ind i, hvordan man de rent faktisk fungerer.

Hvis du allerede er klar til at købe kryptovaluta, så vil jeg anbefale at du investere i de største kryptovalutaer, eftersom det også ofte er de mest populære, som også forbedre dine chancer for det bedst mulige afkast. Køb kryptovaluta på de store handelsplatforme, hvis du gerne vil have det største udvalg af kryptovaluta, som f.eks. den populære handelsplatform Saxo, som du kan komme i gang på under 2 minutter.

saxo bank
Køb Kryptovaluta på Saxo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær platform dansk platform
Dansk reguleret bank
Platformen er Brugervenlig

Når du har læst denne artikel, håber jeg at du har fået en bedre forståelse for hvordan du kan investere i kryptovaluta og finder ud af hvilke informationer du skal bruge, når du gerne vil investere i kryptovaluta.

Hvad er Kryptovaluta?

Kryptovaluta er kendt som digital valuta, som er blevet skabt med den nye Blockchain teknologi. Hele ideen bag Kryptovaluta, er at skabe en fuldstændig fri digital valuta som eksempelvis Bitcoin, som ikke er kontrolleret af hverken staten eller nationalbankerne. Blockchain teknologi den teknologi som kryptovalutaerne er skabt med, som mange eksperter holder tæt øje med, og som allerede er blevet udbredt til mange større projekter i f.eks. hotelbranchen m.v. Lad os grave dybere i både Kryptovaluta og Blockchain-teknologien.

Kryptovaluta – Hvad er det?

Kryptovaluta er skabt som et alternativ til en traditionel valuta, som vi idag kender som f.eks. Kroner, Euro, dollar osv. Den første Kryptovaluta blev skabt i 2008 med navnet Bitcoin, som var den første Kryptovaluta på markedet. Den blev især verdenskendt under finanskrisen, da det var en valuta som ikke blev kontrolleret og styret af stater og nationalbanker og derfor ikke blev påvirket af krisen på samme måde som andre typer valuta.

Kryptovaluta har ingen underlagt værdi som f.eks. den amerikanske dollar havde tidligere, hvor den var underlagt af guldprisen og den er heller ikke underlagt nogle regeringerne. I 1971 blev guld som den underlagte værdi fjernet, hvor den amerikanske dollar idag er underlagt regeringen som regulere dollarkursen.

Den store forskel på Kryptovaluta og den traditionelle valuta er at der f.eks. ikke er nogen nationalbanker, som bestemmer mængden af kryptvalutaerne eller antallet af transaktioner som bliver fortaget. Dette har især gjort udenlandsoverførsler med kryptovaluta attraktivt, da du heller ikke skal betale store gebyre for at overføre dine penge til andre lande. Derudover så bliver kryptovaluta ikke trykt af nationalbankerne, men bliver i stedet skabt af ”minere” som enten kan være private eller virksomheder.

Der er på nuværende tidspunkt ingen reguleringer af Kryptovaluta, og de styres ikke af politikerene, men der begynder dog stille og roligt at komme mindre reguleringer i de forskellige lande for kryptovaluta.

Derudover så udtaler de helt store og velkendte handelsplatforme såsom Goldman Sachs, også at de holder tæt øje med Kryptovalutaer og flere og flere større investeringsselskaber begynder at forholde sig til deres udvikling.

Blockchain-teknologi – Hvad er det?

Den teknologi som ligger bag kryptovalutaerne som eksempelvis Bitcoin hedder Blockchain-Teknologi.

Blockchain-teknologi er blevet opfundet af Satoshi Nakamoto som også skabte Bitcoin. Efterfølgende har man fundet ud af at Blockchain-teknologi har endnu større potentiale end til kun udvikling af Kryptovaluta. Dette betyder også at uanset hvad fremtiden bringer for kryptovalutaerne, så vil Blockchain-teknologien forblive, som allerede er begyndt at blive brugt i store projekter rundt omkring.

Sådan fungere Blockchain-teknologi:

Blockchain teknologi fungerer ved at der bliver samlet en række med overførsler i en kæde af bokse. Disse forskellige bokse har hver deres eget ”fingeraftryk” som også viser den tidligere boks’s fingeraftryk. Dette sikre at alle bokse er kædet sammen. Dette beskytter kæden imod hackere, for hvis en hacker prøver at snyde ved at ændre en af disse fingeraftryk, så er kæden ikke længere knyttet sammen som tidligere. Så skal det lykkes en hacker at hacke kæden, så skal hackeren kunne ændre alle boksenes fingeraftryk i kæden, hvilket er tæt på umuligt.

Hvad kan Blockchain teknologi bruges til?

Med Blockchain-teknologi kan man lave anonyme overførsler til udlandet, stemme til valg anonymt, lave og underskrive elektroniske kontrakter samt meget, meget mere endnu.

Med Blockchain-teknologi som man bruger til at skabe Kryptovalutaer, så er alle overførsler og transaktioner helt åbne, hvilket også sikre imod svindel.

Nogle af de største virksomheder begynder også at udvikle Blockchain-teknologien. F.eks. IBM og Mærsk har slået sig sammen til at udvikle et system med Blockchain-Teknologi, som blev lancerede i 2018. Dette system forventes at kunne formindske prisen på deres shipping med op imod 15%.

saxo bank
Køb Kryptovaluta på Saxo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær platform dansk platform
Dansk reguleret bank
Platformen er Brugervenlig

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Den digitale valuta som Kryptovaluta er, benyttes til at lave udenlands overførsler. Bitcoin blev som eksempel skabt udelukkende til at blive brugt som en uafhængig valuta. Dette betyder også at skaberen af Bitcoin lavede en begrænsning på hvor mange Bitcoin’s der kan skabes. De forskellige Kryptovalutaer er også komplet anonyme, og når man laver en overførsel med en kryptovaluta, så vil dit navn og adresse ikke blive vist. I stedet vil der være en kode, som sikre at du er 100% anonym og så dine informationer aldrig vil kunne blive fremvist.

Kryptovaluta kurser samt værdisætning

Kryptovaluta kurser stiger og falder en del, men de fungerer præcist som aktiers kurser gør. Det handler om udbud og efterspørgsel, præcist som vi så med Bitcoin tilbage i 2017, hvor kursen på Bitcoin steg i vejret på grund af den høje efterspørgsel. Den steg med mange tusinde procent på få år, hvilket tidligere har været uhørt med f.eks. aktier.

Ingen nationalbank har mulighed for at regulere Kryptovalutaer og jo større efterspørgsel på en kryptovaluta der kommer, jo sværere bliver det også at påvirke kryptovaluaernes kurser.

Vores almindelige valuta som f.eks. Euro’en er også fastsat efter udbud og efterspørgsel, men her spiller en anden faktor også ind, nemlig centralbanken i Europa. De kan nemlig fortage opkøb af Euro’en, hvilket forøger efterspørgslen og hæver kursen.

Eksperter kritisere denne mulighed for at kontrollere markedets kursen, hvilket også har vækket interessen for kryptovaluta hos endnu flere investorer, da man med Kryptovaluta ikke har disse muligheder for at påvirke kryptovaluta kurser og værdisætning.

I Kryptovalutaens spæde start, blev de mindre Kryptovalutaer ogsåp udsat for kursmanipulation, men på den lange bane har de altid korrigerede sig igen, ligesom alle andre op og nedture på markedet har gjort. Dette ses også ofte på aktiemarkedet.

I de senere år er der også kommet en stor tilgang af investorer, som begynder at investere aktivt i kryptovaluta, mens andre blev skræmt af de store udsving. Årsagen til at kryptovaluta bliver mere og mere populær er også ganske simpel. Med en ganske lille investering i en Kryptovaluta som eksempelvis Bitcoin, Ripple eller andre kryptovalutaer, så kan det resultere i en kæmpe formue, over en længere periode.

Bitcoin var den Kryptovluta som startede det hele og selv efter sit store fald i 2017, så har den efterfølgende steget med over 300%, hvilket har tjent mange investorer et stort afkast.

Skal man investere i Kryptovaluta i fremtiden?

Ingen ved hvad fremtiden for kryptovaluta bringer, men sådan er det for alle typer investeringer. Men Kryptovaluta bliver spået af mange, til at blive en del af fremtiden.

Du skal selvfølgelig kun investere i Kryptovaluta, hvis du tror på at de er en del af fremtiden, hvilket mange eksperter tror de er. Årsagen til at mange er blevet usikre på Kryptovaluta er grundet Bitcoins store udsving i 2017, hvor de havde en kæmpe stigning i kursen, hvorefter de fik et kæmpe hak i kursen på meget kort tid. Investorerne fik ganske enkelt et chok.

Du kan idag købe kryptovaluta på de forskellige store handelsplatforme, som har taget dem til sig som en del af deres investeringsprodukter, hvor man før Kryptovaluta blev kendt, var nød til at købe dem på mærkelige og ukendte platforme. Efterspørgslen af Kryptovaluta er steget voldsomt efter at Bitcoin kom frem, og man forventer at denne stigning forsætter.

Det vi kan konkludere med sikkerhed, er at det i seneste år er blevet meget lettere at handle med Kryptovaluta i takt med at efterspørgslen er blevet større og de store handelsplatforme har taget dem til sig.

Investering i kryptovaluta – Hvordan kommer man i gang med det?

Uanset om du ønsker at investere i de store velkendte Kryptovalutaer som f.eks. Bitcoin, Etherum og Ripple, eller om du investere i de alternative coins, som er bedre kendt som ALTcoins(som vi kommer ind på længere nede), så er det virkelig nemt at kommer i gang. Køb krytovaluta på de populære handelsplatforme, som f.eks. Saxo som vi anbefaler, som er en af de letteste platforme at komme i gang med for både nye, som mere erfarne investorer.

saxo bank
Køb Kryptovaluta på Saxo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær platform dansk platform
Dansk reguleret bank
Platformen er Brugervenlig

Køb kryptovaluta – Sådan gør man

Der er et stort udvalg af Kryptovaluta. Køb kryptovaluta på de store handelslatforme, hvor du også finder udvalget af de mange forskellige der findes på markedet. Du skal købe kryptovaluta på de handelsplatforme som f.eks. Saxo. Vi anbefaler at du lader dem være på den handelsplatform hvor du køber den, ligesom man normalt gør med aktier.

Langt de fleste, vælger at købe Kryptovaluta på nogle af de online handelsplatforme som findes på nettet. Derfor viser jeg dig her hvordan du kan lave køb og salg af kryptovaluta på platformen Saxo, som er den mest populære platform.

Køb og salg af kryptovaluta – Sådan gør du

Det første du skal gøre, er at oprette en konto hos den handelsplatform som du vil købe kryptovaluta hos.

Vi anbefaler Saxo som er mest populær, så hvis du vil følge vores guide, så skal du også oprette en gratis konto hos Saxo.

saxo bank kryptovaluta

Når din konto er oprettet, så skal du logge ind. Nu vil du se overstående billede og her vises den overvågningsliste du har valgt. Her har vi lavet en til Kryptovaluta, men du behøver ikke nødvendigvis lave en selv.

Søg efter kryptovalutaer

Derefter skal du blot søge efter kryptovalutaen som du vil investere i. Ovenfor kan du se at jeg har søgt på Bitcoin.

Her skal du klikke på Bitcoin, for at få muligheden for at købe Bitcoins. Hvis du endnu ikke ved hvilken kryptovaluta som du skal investere i, så kan du også klikke på ”handelsmarkeder” i venstre side, hvor du kan se alle de forskellige kryptovalutaer, som du har mulighed for at investere i.

Nu skal du Klikke på ”KØB”

Nu er du kommet dertil hvor du skal køke din kryptovaluta. Her skal du klikke på ”køb” som på billedet nedenfor. Det fungere ens uanset om du køber en Bitcoin eller en anden kryptovaluta,

Hvor meget ønsker du at købe for?

Det sidste du skal gøre inden at du kan købe kryptovaluta er at vælge hvor meget du vil købe for. På billedet ovenfor kan du se hvordan du vælger beløbet at du køber kryptovaluta for.

Køb kryptovaluta på handelsplatformen Saxo hvis du vil følge denne guide, hvor du også kan indgå en CFD handel, som betyder at du satser imod at den valgte kryptovaluta stiger. Hvis den falder tjener du penge i modsætning til hvis du køber den, med en CFD handel. Dette betyder også at du ”shorter” hvor man satser imod at markedet stiger.

saxo bank
Køb Kryptovaluta på Saxo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær platform dansk platform
Dansk reguleret bank
Platformen er Brugervenlig

Hvad er Altcoin?

Markedet er fyldt med kryptovaluta som har blomstret op efter Bitcoin blev verdenskendt. Dog kender langt de fleste kun de store Kryptovalutaer, mens de mindre kryptovalutaer går under navnet en ”Altcoin” som er en forkortelse for ”Alternative coins.

De fleste Altcoins er ikke aktive mere, og er projekter som er blevet lukket. På Saxo kan du kun handle med aktive Altcoins. Dog anbefaler vi at du primært investere i de velkendte og store kryptovaluta, for at mindske risikoen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er betegnelsen for den valuta som er digital og som ikke styres af centralbankerne som de almindelige valutaer gør.

Hvor kan man købe Kryptovaluta?

Man kan købe kryptovaluta på de forskellige handelsplatforme som findes på internettet, præcist som du handler med aktier. Forskellen er blot at du ikke køber andele i en virksomhed når du køber kryptovaluta, men i stedet køber en del af denne digitale valuta.

Hvordan tjener man penge på kryptovaluta?

For at tjene penge på kryptovaluta så skal du købe den kryptovaluta som du ønsker at eje. Derefter skal du vente på at den stiger i værdi, hvorefter du kan sælge den med fortjeneste igen.

Hvilke kryptovalutaer skal man investere i?

Hvis du vil investere i kryptovaluta, så bør du naturligvis kun investere i de kryptovalutaer, som du også tror på eksistere i fremtiden. Det meste tyder på at kryptovaluta også er en del af fremtiden, men ingen ved naturligvis hvad fremtiden bringer. Der findes mange investorer der aktivt køber kryptovaluta fordi de forventer at de bliver en del af fremtidens betalingsmuligheder og flere kryptovalutaer oplever også kæmpe stigninger. Hvis kryptovaluta bliver en del af fremtidens betalingsmuligheder, så er der en god chance for at det er en rigtig, rigtig god investering. Du kan med fordel sprede dine investeringer i kryptovaluta, for at sprede din risiko, præcist som man anbefaler at gøre det med aktier.

Investering i Bitcoin ?

Den mest kendte kryptovaluta er Bitcoin og det er også den største kryptovaluta af dem alle, med en værdi på over 70% af markedet. Bitcoins pris afhænger af udbud og efterspørgsel, som alle andre kryptovalutaer også gør. Kursen på Bitcoin er derfor ikke bundet op imod nationalbankerne som kan kontrollere den.

Dette er forskellen på en traditionel valuta, som er kontrolleret af staterne eller nationalbankerne. Og i modsætning til de traditionelle valutaer, så er der skabt en begrænsning på antallet af Kryptovalutaer der kan skabes, som svare til 21 millioner Bitcoins. Dette loft forventer man bliver ramt i år 2040.

Køb Bitcoin på Saxo, hvis du selv ønsker at blive ejer af Bitcoins, da du på mange platforme ikke direkte kommer til at ”eje” en Bitcoin, men kun rent teknisk følger kursen på den.

Investering i Ethereum ?

Den anden mest kendte kryptovaluta er Ethereum som blev skabt af Vitalik Buterin i 2013. Vitalik ville forbedre Blockchain teknologien efter Bitcoin.

Ethereum er blevet spået til at blive en af de fremtidige betalingsvalutaer, men også til at blive brugt til ”Smart contracts” som blockchain teknologien kan benyttes til.

De fleste efterkommende kryptovalutaer er blevet bygget af Ethereums teknologi, og det er blevet langt lettere at skabe sin egen kryptovaluta med Ethereum.

Investering i Ripple ?

Ripple er også en af de helt nye Kryptovalutaer på markedet, men det er også den som de fleste har kæmpe forventninger til. Ripple tog faktisk andenpladsen for kryptovalutaer da Ripple’s hipe var på sit højeste.

Årsagen til at Ripple er en af de kryptovalutaer som som man har så høje forventninger til, er fordi Ripple er skabt til at håndtere betalinger for virksomheder. Firmaet bag Ripple hedder Ripple Labs, som har brugt den nyeste Blockchain-teknologi til skabelsen af Ripple. Ripple findes også på de store online handelsplatforme.

saxo bank
Køb Kryptovaluta på Saxo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær platform dansk platform
Dansk reguleret bank
Platformen er Brugervenlig