Spring til indhold

Sådan laver du et budget og spare penge med 7 lette trin

Sådan laver du et budget og spare penge med 7 lette trin

Det er ikke naturligt for alle at lave et budget samt spare penge af helt åbenlyse årsager. Det er nemlig nemt og fristende at bruge penge på ligegyldige ting, selvom du har forpligtet dig til at lave på et budget.

Så hvordan kan du komme på rette spor med et realistisk budget, og spare penge i din hverdag igen?

Det er ikke så svært som du måske tror. Disse 7 trin kan hjælpe dig til at få styr på din økonomi igen, og hjælpe dig med at prioritere dit forbrug, få styr på enhver gæld som du måske måtte have, og få styr på din skat så du kan få et ordenligt budget og få forøget dine opsparinger. Disse strategier kan sammenlagt kan have en stor medvirkende effekt til at du får kontrol over situationen på den lange bane og får lagt et ordenligt budget.

Selvom du ikke budget et budget i et Excel ark, så er du sandsynligvis nød til at finde ud af hvor dine penge lander hver måned. Ved at lave et budget med en skabelon, kan du få mere kontrol over din økonomi og hjælpe dig med at spare penge for at nå dine mål. Tricket er at finde ud af måder hvor du kan holde styr på dine penge, som fungerer for lige præcis dig. De følgende trin kan hjælpe dig med at lave et budget.

1. Skriv din netto indkomst ned

Det første trin er at lave et budget, som fortæller hvor mange penge der kommer ind. Husk at det er let at overvurdere hvad du har råd til, hvis du tror at du kan bruge hele din løn på forbrug. Husk at trække ting som skatter, pensionsopsparing og lignende fra når du lavet dit Excel ark med dit budget. Det du har tilbage er din netto indkomst, når alle omkostningerne er trukket fra, og det er det tal som du kan bruge når du laver et budget. Hvis du laver freelancer arbejde, så skal du selv betale fuld pension, feriepenge m.v. hvilket du skal være opmærksom på.

Tip: Hvis du hr en hobby eller et talent, så kan du måske finde en måde at supplere din indkomst. Ved at have en ekstra kilde til en eventuel passiv indkomst, så kan det hjælpe dig hvis du en dag mister dit job.

2. Hold styr på dit forbrug

Det kan være en god ide at holde styr på dit forbrug, og kategoriser dine indkøb, så du ved hvor du kan lave tilpasninger i din økonomi. Ved at gøre dette, så kan du identificere hvor du bruger flest penge og hvor det er lettest at holde igen.

Du skal begynde, ved at liste alle dine faste omkostninger op. De faste omkostninger er de regninger som du modtager hver måned, såsom husleje eller boliglån, billån og forsikringer. Det er ikke særligt sandsynligt at du kan fjerne dem, men ved at vide hvor meget af din månedlige indkomst som går til dette, er meget brugbart når du laver et budget.

Derefter skal du skrive alle dine variable omkostninger. Disse kan variere fra måned til måned, og det kan være alt lige fra madindkøb til brændstof og underholdning. Denne kategori kan du måske finde nogle ting i som du kan skære ned på for at spare nogle penge. Et godt sted at starte kunne være bankudtog eller ved at lave en gennemgang af din netbank, da den ofte helt automatisk selv sætter dine indkøb i forskellige kategorier.

Tip: Skriv dit daglige forbrug ned, enten på telefonen eller også med pen og papir, eller også kan du bruge en budget app som spiir, som du kan koble på din netbank, og så sætter den dine betalinger i kategorier selv.

3. Sæt dine mål

Før du begynder at kigge igennem alle de informationer som du har skrevet ned, så lav en liste med alle dine økonomiske mål som du gerne vil opnå. Du skal både skrive de mål ned som du har på den lange bane, men også de mål du har på kort sigt og som du gerne vil opnå i den nærmere fremtid. De kortsigtede mål kunne være mål som ikke er længere væk en ét år frem, mens de langsigtede mål kunne være pensionsopsparinger eller børneopsparinger som kan tage mange år at opnå. Husk at dine mål ikke nødvendigvis behøver at være nedskrevet i sten, men du skal kunne identificere dine prioriteter før du begynder at planlægge et budget. Som eksempel, så kunne det være lettere at spore dit forbrug, hvis du ved at dine kortsigtede mål er at reducere eller fjerne alle former for forbrugsgæld som eksempel.

4. Lav en plan

Brug de variable og faste omkostninger som du har skrevet ned, for at hjælpe dig med at få et overblik over hvad du kommer til at bruge i de kommende måneder. Med dine faste udgifter, så kan du forudse relativt præcist hvor meget du kommer til at budgettere med i fremtiden. Brug dine tidligere forbrugsvaner som en guide til at forsøge at forudse dine variable udgifter.

Du kan måske vælge at udspecificere dine udgifter endnu mere, mellem ting som du gerne vil have og ting som du er nød til at have. Som eksempel, hvis du køre til arbejde, så tæller brændstof sandsynligvis som en nødvendighed. Et månedligt musik abonnement tæller måske nærmere som noget du bare gerne ’’vil have’’ og er ikke en nødvendighed. Forskellen bliver vigtig når det er på tide at lave dine tilpasninger i dit budget.

5. Tilpas dine vaner hvis det er nødvendigt

Når alt dette er gjort, så har du hvad du har brug for, for at lave dit budget. Ved at have dokumenteret din indkomst og dit forbrug, så kan du se hvor dine penge forsvinder hen, og hvor du kan skære ned på, så du har penge som du kan bruge på dine økonomiske mål.

De udgifter som du gerne ’’vil have’’ er de første som du bør kigge på at, når du gerne vil skære ned på dit forbrug. Kan du droppe filmaftenen i biografen og i stedet blive hjemme og se film? Tilpas tallene som du har skrevet ned, og se hvor mange penge som du kan få fri. Hvis du allerede har tilpasset dit eget forbrug efter de ting du ’’gerne vil have’’ så evaluer på dine behov. Du har måske noget internet derhjemme, men har du brug for den hurtigste hastighed?

Til sidst hvis tallene ikke går op, så kan du overveje at tilpasse dine faste udgifter. Ved at gøre det, så bliver det sværere og kræver endnu mere disciplin, men kigger du ordenligt efter, så kan et ’’behov’’ måske være noget som er svært at undvære i stedet. Hvis du træffer disse beslutninger og ændre dine behov, så kan du få et ret stort udbytte i sidste ende og måske få betalt alle dine forbrugs lån på forskellige lånesider, (reklamelink) som du måske har optaget på forskellige lånesider du ender som gældfri.

Tip: Små opsparinger kan ende med at blive mange penge, så lad være med at overse de små ting. Du bliver måske overrasket over hvor mange ekstra penge som du kan få ved at lave en ændring af gangen over længere tid.

6. Forsæt med at holde styr på økonomien

Det er vigtigt at du gennemgår dit budget løbende for at sikre at du holder dig på den rette sti. Du kan også sammenligne dine månedlige udgifter med andre som minder om dig selv. Der er nogle få elementer i dit budget, som er skåret ind i sten og ikke ændre sig. Men du kan også ende med at få en lønforhøjelse, eller dine udgifter kommer til at stige, eller du har nået dine økonomiske må og vil planlægge at lave et nyt mål. Uanset hvad grunden er, så bør du holde styr på dit budget med overstående trin.

7. Automatiser din økonomi

Hvis du vil gøre det let for dig selv, så bør du automatisere din økonomi fuldstændig. Det betyder at du ikke selv skal koncentrere dig om at spare penge op, men kan sætte overførsler op i dit budget som hver måned til d. 1 automatisk overføre penge til de rette kontoer på din netbank. Du bør også lave en budgetkonto, som du overføre alle pengene til dine faste omkostninger til. Derudover så kan du lave en nødsopsparing som du også fast overføre et beløb til hver måned og lignende.

Når du vælger at automatisere din økonomi fuldstændig, så slipper du for at skulle ind og manuelt overføre penge til dine kontoer hver måned, hvor man ofte kommer til at glemme det. Ved at automatisere din økonomi, så bliver dit budget langt lettere at følge i hverdagen.>

Skriv et svar