Aktiehandel for begyndere – Trin for trin guide

Aktiehandel for begyndere - Trin for trin guide - pengeskole.dk

Vil du gerne tjene penge på aktier, men har brug for en guide for begyndere? Så er du kommet til det rette sted, da denne guide indholder alt der bør vides omkring aktiehandel. 

Aktiehandel er en fantastisk måde at tjene penge på. Men hvordan begynder du endeligt på aktiehandel? Jeg har selv investerede i aktier igennem lang tid, og jeg har også læst nærmest alt der findes på nettet omkring investering i aktier, og guides til aktiehandel for begyndere. Ja jeg har også set de fleste videoer der er på nettet, fordi denne verden altid har fascinerede mig. Jeg har fundet ud af at der ikke findes nogen rigtig måde at handle med aktier på, og ingen facitliste til hvordan man gør det rigtigt.

Men det jeg til gengæld har fundet ud af, er at der ikke er nogen der kan time markedet, og ingen der kan forudse hvad der sket på aktiemarkedet. Det er også derfor at aktiehandel for begynder i starten kan være komplicerede og ofte falder mange fra, fordi de ikke tør begive sig ud i en verden, hvor de kan risikere at miste hele deres investering.

Derfor har jeg lavet en guide, til dig som er helt nybegynder til at komme igang med investering i aktier

Hvad er en aktie?

Inden vi kommer for godt igang, så er det ikke engang sikker at du helt ved præcist hvad en aktie er. Ja, du ved måske godt, at du kan købe dem igennem banken, og sælge dem igen når de er steget. Men her er en video fra Nordea, som fortæller hvad aktier helt konkret er:

Sådan investere du i aktier

Når du gerne vil investere i aktier, så er det første du skal gøre, at oprette dig hos en handelsplatform hvor du kan investere i aktier.

Her er en af de største og mest kendte i Danmark Nordnet. Hvis du vil læse mere omkring Nordnet og se hvordan du kan få en gratis skræddersyet portefølje med investeringsforslag så kan du læse mere om Nordnet her.

Når først du har oprettet din gratis konto, så skal du begynde at finde en strategi.

1. Strategi

Der er flere måder at investere i aktier på. Jeg ser mange nye investorer som faktisk kun er begyndt at investere i aktier, fordi de har hørt fra en af deres venner eller kollegaer, omkring en ny investering i en aktie som de forventer virkeligt kommer til at stige. Så derfor begynder de på aktiehandel, uden faktisk at vide hvad de investerer i. (det er farligt for din pengepung)

Her bør du i stedet kende dine begrænsninger, og overveje at sprede dine investeringer, da du på den måde også spreder din risiko. En fremragende måde at sprede din investering på er ved at vælge flere typer investeringer hvor du kan finde eksempler med investering for begyndere som du kan investere i. Her kan du eksempelvis vælge en investeringsforening. Med en investeringsforening så kan få øjeblikkeligt diversificerende din investering, så du har spredt din investering bredt og derved ikke har lagt alle dine æg i én kurv.
Hvis du vælger at investere igennem en investeringsforening, så har du mulighed for at investere i én enkelt aktie som har spredt sig over hele markeder og forskellige Index uden at du skal investere for store beløb hver gang.

Når du investere i investeringsforeninger, så er det vigtigt at du kigger efter hvor mange årlige omkostninger der er i de forskellige investeringsforeninger i procent. Der er nemlig en kæmpe forskel på hvad omkostningerne er ved disse foreninger, og kan svinge mellem 0,5 % og helt op til 3 % hvilket kommer til at betyde utroligt meget for hvor meget afkast du får på dine investeringer.

aktier

2. Aktiedepot

Når man taler om aktiehandel og at investere i aktier, så skal du bruge et aktiedepot.

Her er det vigtigt at du finder noget som passer til dit temperament, og hvor du kan investere præcist som du ønsker uden at du betaler en formue i gebyrer for det.

Jeg har personligt valgt, at jeg gerne vil investere små beløb hver eneste måned, og derfor har jeg valgt en mulighed hvor jeg ikke skal betale kurtage hver eneste gang jeg handler.

Når du vælger et aktiedepot, så skal du være opmærksom på hvor meget kurtage de tager for handel med aktier på deres platform. Det kan være meget forskelligt, men hvis du har mulighed for at finde en platform med så lav minimums kurtage som muligt, eller slet ingen minimums kurtage.

Jeg har personligt valgt at handle igennem Nordnet hvor jeg bruger nordnets månedopsparing, hvor du minimum skal investere 500 kroner om måneden, men hvor der er helt gratis kurtage og du derved ikke betaler nogle omkostninger eller gebyrer for at købe dine aktier eller investeringsforeninger.

Få en gratis skræddersyet investeringsportefølje

Hvis du ikke selv ved hvilke aktier du skal investere i, eller ved hvordan du kommer igang, så læs min guide: Aktier for begyndere hvor hvis du går lidt ned i artiklen kan se hvordan du får en gratis skræddersyet investeringsguide med skræddersyet investeringsforslag til dig.

Copytrading – Følg professionelle investorers investeringer automatisk

tjen penge på copytrading 2

En af de helt nye muligheder for at investere i aktier, hedder copy-trading. I nogle tilfælde kan du faktisk komme til at leve af dine investeringer med copytrading, og gøre dine investeringer som dit fuldtidsjob, også selvom du ikke investere aktivt.

Copytrading er den letteste måde at tjene penge, når det handler om investeringer, af den årsag at hvis du følger en dygtig investor, så vil du helt automatisk komme til at tjene penge, uden at du skal gøre noget af arbejdet.

Sådan tjener du penge med copytrading

Det er utrolig let at komme igang med Copytrading på, hvis du vælger en platform som eToro. Lige så snart du har oprettet din konto hos eToro, så kan du komme igang med copytrading.

eToro er skabt til social trading, hvilket betyder at det også er den mest attraktive handelsplatform der findes på markedet, eftersom du har muligheden for at geare dine handler, købe dine aktier uden kurtage og kopiere de succesfulde investorer, så du rent faktisk kan få en passiv indkomst.

Når man copytrader, så betyder det at man udvælger den investor man vil følge, hvorefter eToro helt automatisk investere i det samme som investoren investere i. Når investoren investere, så vil dine penge blive fordelt i procent, så hvis din investor investere 30% i aktier, 30% i index og 40% i et valuta, så vil din personlige investering også blive fordelt sådan.

Dette gør eToro som den mest populære handelsplatform, hvor du hurtigt og nemt kan få mulighed for at tjene mange penge på aktiv handel, også selvom det hele er automatisk gjort for dig.

Du kan start med copytrading for kun 200$, så hvis du gerne vil opnå en passiv indkomst, så er copytrading en af de mest populære muligheder.

tjen penge copytrading

Opret din konto

copytrading etoro

For at oprette en konto, så klik her.

Så skal du udfylde dine informationer, for derefter at klik på ”Begynd at handle” i bunden.

Nu skal du indbetale minimum 200$, og så er du i gang med Copytrading

tjen penge på copytrading

Når du har oprettet en konto, så kommer du ind på din eToro profil. Her skal du nederst i venstre side vælge ”Indbetal penge” og derefter vælge dit betalingskort.

Indsæt minimum 200 dollars. Det er en stor fordel at vælge betalingskort, da du kan komme i gang med copytrading med det samme.

Så er du hermed klar til copytrading, hvor alle handler kommer til at forgå fuldstændig automatisk. Det kan ikke blive lettere at tjene passiv indkomst.

Vælg investor

tjen penge på copytrading 4

Nu er du klar til at investere, så nu skal du i menuen i venstre side klikke på ”Kopier folk”.

Her vil du få en liste med investorer, som du kan kopirer. Du vil kunne se deres afkast i løbet af de seneste 12 måneder, og du kan også selv søge efter en investor, som du vil kopiere.

Du kan sætte nogle kriterier for hvilken investor du ønsker at copytrade, som eksempelvis at investoren har haft over 20% i afkast i de seneste 12 måneder, hvis du ønsker det.

Så snart du har fundet en dygtig investor som du vil kopiere så skal du klikke på personen. Hvis du vil kopiere flere investorer, så er dette også muligt. Så hvis du eksempelvis har 400 dollars eller mere på kontoen, så kan du sprede dig ud over 2 forskellige investorer hvis du hellere vil det.

Vælg dit investeringsbeløb

tjen penge på copytrading 3

Så snart du har udvalgt den investor som du vil copytrade, så vil du opleve at handlerne forgår på samme måde som hvis du køber aktier eller lignende værdipapirer.

Den eneste forskel du vil opleve, er at du skal vælge hvornår din automatiske copytrade skal stoppe. Du kan eksempelvis vælge at stoppe din copytrade hvis din portefølje falder under 60% af din portefølje, så vil du automatisk sælge. Det betyder eksempelvis at med en investering på 200 dollars, så vil porteføljen blive solgt hvis den kommeunder 120 dollars.

Nu er du hermed i gang med Copytrading.

Alt du skal gøre, er at lade den investor du kopierer samt eToro gøre det hårde arbejde. 

Fordele og ulemper

Fordele

Hvis du gerne vil have en passiv indkomst, så bør du afprøve copytrading. Det er klart den letteste måde at tjene penge på investering, uden selv at gøre arbejdet. Og så er det utrolig let at komme igang med.

Ulemper

Alle investorer kan være uheldige, så du bør vælge en investorer der har klaret sig godt i en længere periode.

Hvor meget kan du tjene: Det afhænger af den investor du følger. Nogle tjener over 600% årligt, mens andre tjener mindre.

Omkostningerne for at komme i gang: Minimumsinvestering er 200 dollars.

Hvornår tjener du dine første kroner: Hvis du overføre med kreditkort, så lander pengene på din eToro konto i samme øjeblik, og så er du igang allerede idag.

copytrading aktier

Kend forskellen på aktier og investeringsforeninger

Det er meget vigtigt at du kender forskellen på almindelige aktier og investeringsforeninger. For de fleste mennesker, så handler aktiehandel om at vælge imellem disse to typer investeringer.

  • Aktier: Du kan vælge at købe enkelt aktier i forskellige virksomheder. Du kan starte med at købe en enkelt eller to aktier, for lige at dyppe tåen i aktiehandelsvandet. I stedet for at købe cola, så kan du købe aktier i cola, og i stedet for at købe en kop kaffe, så kan du købe aktier i kaffe. Men at opbygge en portefølje af mange individuelle aktier er muligt, men det kræver virkeligt mange penge for at få spredt dig på nok forskellige aktier, for at sprede din risiko.
  • Investeringsforeninger: Disse investeringsforeninger lader dig for meget få penge investere i mange forskellige aktier med en enkelt handel. Investeringsforeninger kan investere i et Index, i mange forskellige aktier og globalt. Når du investere i en investeringsforening, så ejer du små dele af mange virksomheder. Du kan have flere investeringsforeninger sammen, for at opbygge en virkeligt diversificerede portefølje.

Fordelen ved investeringsforeninger er at du får spredt din investering, hvilket mindsker din risiko for at tabe hele din investering. Men de vil sandsynligvis ikke stige som en raket, som nogle almindelige enkeltaktier nogle gange gør. Fordelen ved enkeltaktier er at hvis du vælger de rigtige, så kan du virkeligt tjene mange penge, men oddsene for at en enkelt aktie vil gøre dig rig er meget lille.

For de fleste investorer, særligt dem som investerer deres pension, så er valget ved at investere primært i investeringsforeninger klart det bedste valg.

Lav et budget

Nye investorer har ofte to spørgsmål, når man kommer til dette trin i processen:

  1. Hvor mange penge skal jeg starte med at investere i aktier? Hvor mange penge du skal købe en enkelt aktie for, afhænger af hvor dyr denne aktie er. Prisen på en aktie kan variere fra få øre til mange tusinde kroner. Hvis du vil investere i investeringsforeninger, og har et lille budget, så kan du faktisk stadig få mulighed for at sprede din risiko, da de ofte ikke koster særligt meget per stk, og så er du stadig sikret at din risiko er spredt godt og grundigt i de fleste tilfælde.
  2. Hvor mange penge bør jeg investere i aktier? Hvis du investere igennem investeringsforeninger (har jeg nævnt at investeringsforeninger er hvad jeg fortrækker?), så kan du investere ret mange penge i aktier. Særligt hvis du har en lang tidshorisont før du skal bruge pengene igen. Du bør ikke investere dine penge, hvis du allerede inden du overvejer at investere dem, ved at du skal bruge pengene indenfor et år eller to. Hvis du gør det, er der en relativt stor risiko for at du enten ikke tjener noget på din investering, eller at du mister penge på den. Mange erfarende investorer, som investerer på den lange bane, investere alle de penge de kommer i nærheden af. Så hvis du har nogle penge du ikke skal bruge lige foreløbig, så invester dem!

Begynd at investere

Aktiehandel er fyldt med forskellige strategier og tilgange, men nogle af de mest succesfulde investorer, såsom Warren Buffet, har en strategi som er langt mere simpelt end alle de guides du finder online. De finder nemlig aktier eller investeringsforeninger som de tror på har en langsigtede vækst, og vælger den type investering. De bruger en såkaldt ’’køb og hold’’ investering med investeringsmuligheder, hvor de ved at de ikke skal bruge pengene indenfor de næste år.

Find derfor en investering, som du tror på har en lys fremtid indenfor de næste 10-30 år, og lad denne investering stå. Det er bedre at du starter i dag end i morgen på investering, så du ikke går glip af et potentielt afkast.

Hvordan køber man aktier?

Alle disse investeringstyper kan være overvældende, og det kan være svært at finde ud af hvor man skal starte. Jeg anbefaler ikke nogle specifikke investeringer, men jeg kan give dig noget rådgivning omkring hvad du bør tænke over inden du køber.

Ingen investeringer er 100 % sikre. Markedet falder og markedet stiger, men der er ingen måder hvor du kan sikre dig imod at din portefølje falder i værdi. Diversificering er en af de mest kendte investeringstips, men det er der også en god årsag til. Ved at investere i en bred vifte at aktier og investeringsforeninger, så kan du sprede dine penge rundt omkring, og kan bedre håndtere et tab, hvis en af dine investeringer går galt.

Det betyder ikke at risiko nødvendigvis er dårligt for dig. I de rigtige situationer, så kan det sagtens betale sig at tage noget risiko. Dog bør du efterleve at du ikke køber aktier for at sælge dem igen inden længe for at score et stort aktieafkast, men derimod have i hoved at du køber aktierne for at beholde dem og tage imod de stigninger og fald der måtte komme i de næste år der kommer.

aktier

Hvad hvis jeg ikke har tid til at investere?

Aktiehandel for begyndere kan måske være skræmmende, fordi man har set filmene med de amerikanske børsmæglere som sidder på wall Street og køber og sælger aktier. Det kan godt virke til at man skal sidde og holde øje med kurserne hele dagen lang, og man tror nærmest at det er nødvendig viden at have om en aktie stiger eller ej.

De aktive børsmæglere skal holde øje med markedet, særligt hvis de handler med korte tidsperioder. Men almindelige investorer drager største fordel af en ’’køb og hold’’ strategi. Det betyder at du finder de rigtige investeringer, som du forventer stiger på den lange bane, og derefter lader du bare investeringen stå. Det er langt lettere for de fleste investorer, da man ikke behøver at bruge mere end den tid det tager at finde den rigtige type investering, og så skal man ikke engang holde styr på sine investeringer, fordi de passer sig selv.

Der er ingen rigtig eller forkert måde at investere på. Det hele handler om hvor meget risiko du vil tage.

Overvej CopyTrading

Du kan altid overveje CopyTrading, som betyder at du ikke selv skal investere, men blot automatisk kopiere de professionelle investorers handler. CopyTrading er beskrevet længere oppe, og er helt ideelt til dig som investor, der ønsker en passiv indkomst.

Køb og salg af aktier

Hvis du stadig syntes at det virker for komplicerede, så frygt ej. Da jeg startede med at investere i aktier, anede jeg ikke en dyt om køb og salg af aktier. Men hvis man gerne vil have en fuldstændig passiv indtægt ved aktiehandel, så er det uden tvivl muligt.

Du behøver ikke at have en særlig stor viden for at købe aktier. Alt du skal gøre, er at finde en række aktier eller en investeringsforening, hvor du har fået spredt dine investeringer bredt. Mange investeringsforeninger får udbytte årligt, så læg mærke til hvor meget udbytte de giver hvert år, og hvornår du får det. Hver gang du får udbytte, så kan du udnytte renters rente ved at geninvestere hele dit afkast igen.

Personligt så investere jeg som tidligere nævnt aldrig i enkelt aktier, da det er for komplicerede at finde ud af hvilke aktier der er en fremtid i, og hvilke der ikke er. Jeg fortrækker at investere i et Index eller investere globalt, hvor jeg får spredt min ene aktie i flere tusinder aktier. Det gør også at jeg ikke forventer at min investering stiger med 100 % i løbet af et års tid, men det gør til gengæld at jeg heller ikke taber hele min investering, hvis virksomheden jeg investerer i går konkurs eller mister 50 % af min investering, hvis aktien falder.

Det er lettere at holde styr på sine investeringer, hvis man ikke har 20 forskellige aktier at holde styr på, men bare kan nøjes med at følge en enkelt aktie. Når jeg investere i en investeringsforening som investere i Index, så fokusere jeg på at finde nogle investeringsforeninger so maksimalt har 0,5 -1 % årligt i ÅOP (årlige omkostninger i procent).

Konklusion

Aktiehandel for begyndere behøver ikke være svært, og du behøver ikke have en fin uddannelse eller en stor viden om at handle med aktier. Hvis du gerne vil i gang med at handle med aktier, så er den bedste tilgang ofte at du bruger så lidt tid på din investering som muligt. Du skal ikke lade dine følelser styre din måde at handle med aktier på. Mange lader deres følelser styre deres investeringer, og når de ser deres aktie falde med 10 %, så skynder de sig at sælge, for at minimere deres tab. Det gør ofte at man træffer forkerte beslutninger og mister penge på sin investering.

Derfor så bør man finde aktier eller en investeringsforening, hvor du kan nøjes med at kigge på dine investeringer én gang om året, hvor du geninvestere det udbytte du får af dine aktier, og ellers så lader du dem bare stå. Du kan også vælge at automatisere dine investeringer med nordnets månedsopsparing, som automatisk investere hver d. 5 i måneden. På den måde kan du skabe en fuldstændig passiv indkomst.

aktier

Vil du tjene penge på at låne dine penge ud? Få passiv indkomst med Crowdlending. Jeg anbefaler Mintos eller Fast Invest - Få 1% ekstra i bonus på alle penge du investere i de første 90 dage - Opret din konto her

Pengeskole Forfatter