Spring til indhold

17 effektive måder at spare penge på brændstoffet og køre længere på literen

11 effektive måder at spare penge på brændstoffet og køre længere på literen

Det er ingen hemmelighed at prisen på brændstoffet stiger. Da der heller ingen data er på at priserne falder i fremtiden, så skal forbrugerne være smarte, når de skal finde på måder at spare penge på brændstoffet til bilen og køre længere på literen, inden de skal bruge pumpen igen. Heldigvis er der mange måder at spare mange penge på brændstoffet, uden at du endeligt skal bruge særligt mange anstrengelser i hverdagen.

Kørevaner

Der er mange kørevaner som du kan ændre i hverdagen, som gør at du kan komme til at spare penge på brændstoffet og køre længere på literen. Her er nogle som du kan ændre idag og allerede begynde at se resultater næste gang du skal tanke bilen.

1. Kør mindre

Nu hvor priserne på brændstof stiger, så er det ikke underligt at mange folk køre en smule mindre i dag, og det er faktisk ikke så svært at køre mindre i hverdagen, hvis man vil spare penge på brændstoffet. Kombiner dine ærinder til en enkelt tur og undgå at køre gentagende gange ind til byen. Overvej at gå i stedet for at køre til de nærmeste destinationer, eller tage cyklen som samler tøv i garagen.

2. Varm bilen op i kortere tid

Hvis du vågner op en kold morgen, så lad være med at varme bilen op i længere end 30 sekunder (op til 1 minut, hvis det er nødvendigt). Hvis du lader maskinen stå i tomgang i for lang tid, så spilder du brændstof og pumper en masse unødvendige kemikalier ud i luften som skader miljøet. Motorerne på de moderne biler kræver ikke særlig lang tid om at blive varmet op, i forhold til de gamle modeller som skulle bruge længere tid på opvarmning.

3. Køb brændstof tidligt eller sent på dagen

Køb brændstoffet tidligt eller sent på dagen, særligt i de varme måneder. Brændstoffet er koldere tidligt på dagen og derfor mere ’’tæt’’. Efter at temperaturen stiger så er brændstoffet mindre tæt og du får mindre af det når du pumper.

Køb også brændstoffet tidligt på ugen. Priserne stiger ofte senere på ugen, og er lavere i starten af ugen.

4. Kør stille og roligt

Det er måske sjovt at køre hurtigt, men det gør også at brændstofforbruget bliver større. Hvis du køre det du må, og køre uden at accelerere hurtigt, så bruger du brændstoffet mere effektivt og så kommer du til at fylde tanken op langt sjældnere og køre længere på literen.

5. Hold styr på hvordan og hvornår du bremser

Hvis du bremser ofte, så spilder du en masse brændstof og slider på dine bremseskiver.  Hold en sikker distance mellem dig selv og bilen som er foran dig når der er en masse trafik. På den måde så skal du ikke bremse så ofte, når du køre i tæt trafik.

Når du holder en længere distance mellem dig og bilen foran dig, så kan du bremse tidligere, særligt hvis der er et blinklys. Når du ikke skal hamre bremserne i, i sidste øjeblik, så forbedre du effektiviteten af din bil og spare brændstof.

6. Sluk motoren

Hvis du venter udenfor på din bedre halvdel, som lige skal gøre sig færdig til en aften ude, hvor i skal ud og spise, eller når du holder og venter på et tog der køre forbi ved en vejspærring, så sluk motoren. Hvis du holder i tomgang, så spilder du brændstof og der kommer en masse dårlige gasser ud i atmosfæren.

7. Eliminer vindmodstand

Et åbent vindue forøger vindmodstanden og koster dig brændstof i det lange løb, så forsøg at holde dit vindue lukket når det er muligt. Husk også at fjerne tagboksen, som også giver meget vindmodstand, for at gøre din bil mere aerodynamisk.

8. Undgå tankstationer nær motorvejen

Den første tankstation på motorvejen er som regel ret dyr. Hvis det er muligt, så planlæg en smule forud og kør ind mod den nærmeste by for at tanke i stedet. Her kan du få billigere brændstof, og det kræver ikke særligt meget planlægning at køre længere på literen.

9. Vent ikke med at tanke indtil din tank nærmest er tom

Hvis du venter til din tank næsten er tom, så kan det ende med at du er tvunget til at betale hos den dyreste tankstation, fordi du ikke er i nærheden af andre muligheder, hvor du ellers normalt ville vente til du kunne få det billigste brændstof i stedet.

Vedligeholdelse af bilen

Hvis du vedligeholder bilen på bedst mulig måde, så er der også meget du kan gøre for at spare penge på dit brændstof og på den måde kære længere på literen.

10. Hav det korrekte dæktryk

Hvis du har for lidt luft i dækkene, så bliver dine dæk slidt og du bruger for meget unødvendigt brændstof. Sørg derfor i stedet for at have det korrekte dæktryk så du kan køre længere på litteren.

Uanset hvad, så vil temperaturene ændre sig, og det vil også ændre dit dæktryk, så sørg for at tjekke dæktrykket ofte, særligt når vejret skifter dramatisk. Du kan måske også kontakte din forhandler, og få dem til at tjekke dæktrykkene for dig.

Husk også at skift fra vinterdæk til sommerdæk i foråret, da vinterdæk skaber friktion på en tør overflade, hvilket spilder brændstof.

11. Skift filtre

Tjek dine filtre løbende, særligt hvis du bor i et område med meget støv. Hvis du husker at skifte dine filtre, så sørger du for at din bil bruger sin brændstof mere effektivt.

12. Brug den korrekte motor olie

Sørg for at brug den korrekte motor olie. Hvis du ikke er sikker på hvilken motorolie din bil kræver, så kig i manualen, eller søg på nettet. Hvis du bruger den forkerte motor olie, så kan du få motoren til at arbejde hårdere og spilde brændstof.

13. Sluk air conditioning

Lige så meget som du elsker air conditioning, så brænder det også mere brændstof af. Hold det derfor slukket så meget som muligt. For at holde din bil koldere, så parker i skyggen og rul vinduerne ned en smule for at få luft ind i bilen.

Planlæg forud

Ved at planlægge forud, så kan du hente nogle lette besparelser på dit brændstof, og det kræver faktisk ikke så meget planlægning som du måske går og tror.

14. Vælg den bedste route

Når det er muligt, så tag den route som har færrest blinklys. Den kortete route er ikke altid den mest brændstof effektive route. Hver gang du skal holde for rødt, så skal du både bremse op som spilder brændstof og holde i tomgang som også er spild.

15. Overvej at køb en brændstof økonomisk bil

Overvej at købe en bil der kan køre længere på litteren. Nogle nyere biler kan køre over 30 kilometer på literen, og så kan det over tid i mange tilfælde betale sig at betale lidt ekstra for en nyere bil.

16. Motorbrems

Når du skal bremse så skal du i stedet for at træde på bremse, træde så lidt på speederen som muligt og i stedet bare lade bilen glide hen af vejen i stedet for. Når du lader bilen glide hen af vejen mens den er i gear, så bruger du intet brændstof og du slider heller ikke på dine bremser hvilket også er en stor fordel.

Du kan også vælge at lade bilen køre i frigear da den også bruger langt mindre brændstof, da den kun skal holde bilen i tomgang.  Det er dog vigtigt at du holder nøje øje med de andre billister derude, så du ikke kommer ud i en farlig situation.

17. Få bilen til at veje så lidt som muligt

Jo lettere at din bil er, jo mindre brændstof bruger den. Det er ganske logisk. Så hvis du køre rundt med barnevogn og en masse ekstra unødvendigt i bilen som du ikke skal bruge, så få det ud af bilen. En tommelfinger regel er at 100 ekstra kg i bilen giver et forøget brændstofforbrug på mellem 2,5 og 5 % hvilket bliver til meget over et år. Det betyder at for hver 10.000 kilometer i en relativt ny bil, så betyder det at du bruger 200 kroner ekstra.

Bonus tip: Køb en økonomisk bil

Når du skal på jagt efter en ny bil, så sørg for at køb en økonomisk bil. Det kan godt være at bilen koster lidt mere, men det kan i sidste ende godt betale sig. Både fordi nogle af de mere økonomiske biler køre længere på literen, men naturligvis også fordi de ofte ikke kræver så meget vedligeholdelse. Det er ikke altid billigst at låne penge i banken til billån, da de generelt er relativt dyr, og derfor kan du tjekke op på om forhandleren er billigst, eller sammenlignings sider hvor du kan lån penge nu(reklame) uden at skulle igennem en længere proces med godkendelse og lignende. Men prøv at forhandle med banken inden du prøver de andre muligheder.

Konklusion

Hvis du virkeligt vil spare på brændstoffet i din bil, så bør du selvfølgelig skille dig af med bilen, men da mange af os er glad for den bekvemmelighed der er i at have en bil så bør du følge overstående råd, og så vil du med garanti spare en hel del på dit brændstof.>