Spring til indhold

Tips og tricks til at lave et godt, og holdbart, budget

Et budget hjælper dig med at få overblik over din økonomi. Det indebærer, at du sætter tid af til at sætte dig ned og kigge dine indtægter og udgifter igennem. Et budget hjælper dig blandt andet med at finde frem til dit månedlige rådighedsbeløb, så du nemmere kan balancere dine indtægter og udgifter.

Skab et overblik over dine udgifter

Dine udgifter kan som udgangspunkt inddeles i fire kategorier: Faste-, variable-, sæsonbetonede- og uforudsete udgifter. De faste udgifter er, som navnet også antyder, en fast del af dit budget. Det er for eksempel husleje, forsikringer, diverse abonnementer osv. De betales enten månedligt, i kvartalet, halvårligt eller årligt. Et godt tiper derfor at lægge et budget for hele året. Dermed får du også indregnet de sæsonbetonede udgifter, hvilke gerne er de lidt tungere økonomiske byrder, der kun kommer få eller én gang om året. Det kan fx være julegaver eller diverse ferier. Her er et godt tip at lave en separat opsparing, så du er sikker på at have luft i budgettet til den tid.

De mere ’hyggelige’ udgifter er de variable udgifter. Det er cafébesøg, frisør og udgifter til mad. Fordi pengene i denne kategori ofte går til fornøjelser, er det også her, budgettet nemmere kan skride fra dig. Et godt tip er derfor at afsætte et fast månedligt ’fornøjelses-beløb’. På den måde kan denne del af de variable udgifter blive mere håndgribelig og indgå som en del af de faste udgifter. Et godt tip når det gælder madbudgettet er at lave en madplan. Nu du alligevel er i gang med skemalægningen, kan du lige så godt fortsætte. Og du vil sandsynligvis opleve, at madposten er større, end du lige gik og troede. Det kan derfor sparre dig en masse penge at planlægge dine madindkøb og sætte en max grænse for månedlige fornøjelser.

Den sidste post, de uforudsete udgifter, er den sværeste post at planlægge sig ud af. Her kommer udgifterne ud af det blå, og de kan sagtens gøre et stort indhuk på kontoen. Det kan fx være en uforudset tandlægeregning, en nedbrudt vaskemaskine eller en ekstra el-regning. Hvor nogle vælger at lave en ekstra konto til evt. uforudsete udgifter, vælger andre at optage et online lån, når uheldet er ude. Her er et godt tip at tjekke og sammenligne dine muligheder for online lån – fx på GulogGratis. Med et online lån kan du have penge i hånden hurtigt, og du behøver ikke at oplyse, hvad de skal bruges til. På den måde har du mulighed for hurtigt at dække dig ind, hvad angår de uforudsete udgifter.

Vil du tjene penge på at låne dine penge ud? Få passiv indkomst med Crowdlending. Jeg anbefaler Kameoeller Fast Invest - Få en passiv indtægt med investering i crowdlending - Opret din konto her