Spring til indhold

Spar penge – vælg det rette lån

Spar penge - vælg det rette lån

At låne penge kan være en kompliceret affære. Det kan føles skræmmende eller overvældende, og det er den bedste ide, du kan få at sætte dig ind i sagerne på forhånd. Vi anbefaler altid at tage personlig kontakt, hvis du skal bruge specifik rådgivning om din situation; og i dette indlæg vil vi gennemgå et par af de spørgsmål, man kan stille sig selv, når man skal låne.

Fast eller variabel rente?

Det første og vigtige spørgsmål er, om man skal tage et lån med fast rente eller variabel rente. Fast rente betyder, at renten er den samme gennem hele løbetiden, og variabel betyder, at renten kan falde eller stige afhængigt af markedsrenten. Lån med variable renter er billigere at oprette end fastforrentede lån, men hvorvidt banken vurderer dig berettiget til lånet, er altid på baggrund af din sikkerhed ift. et fastforrentet lån. Vær også opmærksom på, at rentetillægget stadig kan variere ved et fastforrentet lån.

Ingen kan forudsige præcist, hvordan markedet vil opføre sig de næste 10-30 år, så der vil altid være usikkerheder omkring omkostninger ved de to muligheder. Tør man løbe en mindre risiko, så kan man sagtens vælge en variabel rente, men er man til at spille sikkert, så foreslår vi en fast rente. En af dine bedste muligheder er at sammenligne de to lån gennem deres ÅOP, der står for Årlige Omkostninger i Procent.

Forbrug eller investering?

Hvordan du låner, bør også afhænge af, hvad du skal bruge lånet til. Her tænker vi især på afdragsfri ordninger, hvor man i op til 10 år kan undlade at betale af på sit lån. Dette kan være en god mulighed for personer, der skal investere eller har høje udgifter i en periode. Det skal dog helst være med en vis sikkerhed for, at det kun er for en periode, og at man derefter bliver i stand til at betale lånet af. Tag derfor aldrig et afdragsfrit lån til forbrug.

Lån for boligejeren

Som boligejer har man gode muligheder for at låne forsvarligt. Man kan nemlig tage det, der hedder et pantebrevslån. Et pantebrevslån er et lån i sin ejendom, hvor du kan aftale en fast rente og en fast løbetid. Du kender fra start alle forholdene for lånets vilkår, så du kan nemt afgøre, om det er økonomisk forsvarligt i forhold til, hvad pengene skal bruges til. Hvad pengene skal bruges til, er også helt op til dig. Der er ingen restriktioner på, hvad du kan låne til med et pantebrevslån – selvom vi selvfølgelig anbefaler at bruge pengene forsvarligt. Dertil er dit lån også sikret mod afmeldelse fra banken. På pantebrevslånberegner.dk kan du beregne prisen på lånet.

Tænk så langt frem som muligt

Når du låner, så prøv at lave et tankeeksperiment, hvor du/I tænker så langt frem i fremtiden som overhovedet muligt; hvordan ser situationen ud da? Det er ikke ualmindeligt, at førstegangskøbere af hus køber til deres umiddelbare behov, men efter noget tid finder ud af, at de gerne vil have børn eller kæledyr. Og det er rigtig dyrt at skulle sælge og købe nyt hus pludseligt. Derfor anbefaler vi at låne efter dit fremtidige jegs behov.

Blot en start

Dette er blot et kort indblik i låneverdenen – der er meget mere at overveje og forholde sig til. Eksempelvis at tænke uforudsete udgifter ind i lånets størrelse; der er altid uforudsete udgifter – især i forbindelse med huskøb. Men nu er du forhåbentligt lidt bedre klædt på til at tage et fornuftigt valg, som du kommer til at blive glad for! God lånelyst.

>