Spring til indhold

Sådan beskytter du dine investeringer online

Online svindel er en stadigt større trussel

Dem der er gamle nok husker sikkert de berømte indledende ord fra 80er politiserien Hill Street Blues, hvor Sergent Phil Esterhaus sender sine betjente på gaden med et formanende: ‘Let’s be careful out there’. Det er snart 40 år siden, og verden er efterhånden forvandlet til en online dagligdag, hvor vi handler og investerer over nettet. En opdateret version af de berømte ord kunne i dag derfor meget rammende være: ‘Let’s be careful in there’.

Online svindel er steget støt i takt med at flere og flere penge florerer virtuelt. I USA forlød det i 2018, at amerikanerne blev svindlet for op mod 1,5 milliarder dollars. Og det er ikke blot et amerikansk fænomen. De danske myndigheder anslog, at danskerne i 2019 blev snydt for op mod 24 millioner kroner alene i telefonsvindel, hvor vigtige NemId-koder og online bankoplysninger blev franarret dem. Problemet er ekstremt aktuelt og det vokser støt. Følgende råd kan dog med fordel følges, for at komme meget af problematikken til livs.

Vær skeptisk overfor mystiske mails og links

Cyberkriminelle benytter flere forskellige metoder for at komme dine penge og vigtige personlige oplysninger til livs. De sender blandt andet såkaldte ‘Phishing’ mails, hvor modtageren skal lokkes til at tro, at afsenderen er fra en officiel kilde, som ønsker at du enten opgiver nogle vigtige oplysninger eller klikker dig videre på et vedhæftet link.

Det er derfor vigtigt at besidde en sund skepsis overfor al uventet mail, der minder om officielle kilder, men som alligevel forekommer en anelse ‘skævt. Udover det bør man også træde varsomt med links og hjemmesider, der udadtil virker officielle, men som blot er skabt til at franarre godtroende borgere deres allervigtigste oplysninger.

Telefonsvindel og mystiske opkald

En anden og meget hyppig metode til netsvindel går via telefonen. Mange oplever at være blevet ringet op af svindlere, der udgiver sig for at være fra myndighederne eller andre officielle instanser. Opkaldene kan være så autentiske at selv den bedste og mest opmærksomme borger alligevel kan falde i. Det er i den forbindelse vigtigt, at man også her værner sig med sund skepsis, og aldrig opgiver sit CPR-nummer, bankoplysninger eller NemID-koder, medmindre man har aftalt det på forhånd med den officielle kilde.

Svindlen kan også antage form af en sælger eller investerings-person, som ringer med et ualmindeligt godt tilbud. Her er det vigtigt at slå koldt vand i blodet og tænke om ikke det pågældende tilbud er lidt for godt til at være sandt. Denne type investeringssvindel er meget udbredt og har desværre vist sig effektiv i mange tilfælde.

Scan dine enheder regelmæssigt for virus

Virus er en anden hyppigt benyttet kilde til svindel. Det kan være ualmindeligt svært, at spore præcist hvor man har ladet en virus trænge igennem sit system, så det er vigtigt at have mobiliseret det rette antivirus- og malwareprogram, så man kan tjekke sin enhed regelmæssigt for virus og anden malware.

Opdater altid dine enheder

En anden vej, hvor cyberkriminelle kan sætte ind, er via forældede styresystemer og programmer, som ikke er opdateret med den seneste sikkerhedssoftware. Sørg derfor altid for at have de nyeste opdateringer installeret på alle dine enheder og på alle dine enheders programmer.

Lige så vigtigt er det altid at sørge for at downloade sine applikationer, programmer og opdateringer fra officielle kilder, og efter bedste evne undgå opdateringer fra tredjepart. Denne software kan netop lettere være korrumperet af hackere.

Benyt stærke passwords

Sørg altid for at lave lange og komplicerede passwords til dine vigtigste portaler. På den måde vil hackere have sværere ved at bryde igennem til dine oplysninger. I samme åndedrag er det også vigtigt at have adspredelse i sine passwords, og ikke blot benytte det samme til samtlige online portaler. Hvis koden først knækkes et sted, vil alle døre derfor stå åbne. Værn om dine log in oplysninger og passwords og del dem ikke med andre.

Skærm dig bag en VPN

En VPN forbindelse er også en løsning på mange online problemer. Med en VPN service krypteres al din internet-trafik, så ingen kan læse med. Udover det vil din IP-adresse ikke længere kunne spores, da du med denne forbindelse vil operere på et virtuelt privat netværk, som tildeler dig en fremmed IP-adresse.

>