Du har netop modtaget brevet fra dit boligselskab. Din ejendom skal have nye altaner, elevatorer, dørtelefoner med kamera og selvfølgelig også renset facader. Det lyder måske dejligt, men udover at håndværkernes skurvogn bliver placeret et par meter fra dit stuevindue, så betyder det selvfølgelig også huslejestigninger.
De mange renoveringer kan skyldes, at de danske huslejeregler sikrer, at udlejer ikke bare kan hæve huslejen. Dog kan huslejen hæves ved modernisering og forbedringer eller ved renoveringer i forbindelse med fraflytninger.
“Shake the building”
Udenlandske investeringsselskaber, pensionskasser og andre boligselskaber, der forvalter store dele af boligmarkedet i København og andre danske storbyer, presser huslejen op og beboere ud. Dette gør de ved hjælp af muligvis unødvendige og generende renoveringer.
Lejernes Landsorganisation, som giver lejere og andelshavere råd og vejledning om deres boligsituation, herunder huslejens størrelse, kalder metoden for “shake the building” – altså at ryste bygningen for at se, hvor mange lejere der falder ud.
Ved fraflytninger har udlejerne nemlig mulighed for at hæve huslejen. Noget som stadig bliver mere og mere populært på det danske boligmarked. Da boligmarkedet i storbyerne, særligt København, er meget presset, er folk villige til at betale meget i husleje. Hvilket gør det muligt for udlejerne at bruge netop denne metode.
De riges by
Udviklingen kan være med til at skubbe folk med lav indkomst ud af København og de andre større danske byer. Dette kan lade sig gøre, da der er mangel på boliger i storbyerne, og der derfor står andre klar til at overtage de dyre lejligheder. Alternativt skal nuværende borgere finde andre indkomstkilder eller finde finansiering i form af lån.
Det er dog ikke kun lejeboliger, der er dyre i storbyerne, samme tendens ses også, hvis du gerne vil være husejer.
Man kan frygte, at København kommer til at have London-lignende tilstande, hvor kun de rigeste kan bo i centrum og at de danske storbyer om få år bliver fremmede metropoler uden almindelige mennesker.
Hvad siger paragrafferne?
Der er flere faktorer, der er med til at afgøre, hvor meget og hvornår huslejen må stige. Dette omfatter blandt andet lejemålets placering, hvornår ejendommen er opført, og hvad udlejer og lejer har aftalt i lejekontrakten.
Overordnet er der fire faktorer, der kan forårsage huslejestigninger:
- Driftsudgifter skal dækkes.
- Så det svarer til det lejedes værdi.
- Nettoprisindeksets prisudvikling.
- Lejligheden forbedres.
Det er netop det sidste punkt i boligreguleringsloven, nemlig paragraf 5 stk. 2, som udnyttes og gør danske lejere til lette ofre for udenlandske investeringsselskaber, pensionskasser og andre boligselskaber, som er interesseret i at øge deres formue.
>