Spring til indhold

Bedste måder at gemme din Bitcoin sikkert på

Bedste måder at gemme din Bitcoin sikkert på

2020 har været et fantastisk år for den førende kryptovaluta: Bitcoin. Efter at være faldet til under 4.000 $ i marts ved begyndelsen af coronaviruspandemien, har Bitcoin registeret sit højeste niveau indtil videre med 23.400 $ den 17. december. Sådanne begivenheder gør, at flere investorer køber bitcoins og holder fast i dem med håb om at sælge dem til en endnu højere pris.

Det har også været en positiv tendens, når det kom til lovmæssige fremskridt, da banker indser, at bitcoin virkelig begynder at revolutionere økonomien. Banker kan nu holde bitcoin og andre kryptovaluta for deres kunder. En anden institution, der endelig har accepteret krypto på sin platform er Payal. Denne kæmpe på finansmarkedet var før opfattet fjende af kryptovaluta, men har nu meddelt, at Paypal-brugere i USA i 2021 vil kunne købe, sælge og eje specifikke kryptovaluta direkte på deres Paypal-konti. Dette viser, at den almindelige accept af bitcoin går i den rigtige retning, og intet kan stoppe det.

Risici, der følger med opbevaring og handel med Bitcoins

Selvom folk bruger Bitcoin til økonomisk privatliv og sikkerhed, har den stadig sine egne risici, ligesom alt andet. For det første ved vi alle, at kryptovalutaers værdi er flygtig, og at deres pris svinger konstant. Der er også spørgsmålet om, hvorvidt bitcoins bliver stjålet fra kompromitterede børser og andre risici. Det er godt at være opmærksom på de farer, der følger med dem, så du ved, hvordan du beskytter dig selv og håndtere dine mønter korrekt. Lad os se nærmere på disse risici. 

Manglende forbrugerbeskyttelse

Den bitre sandhed er, at bitcoin ikke har nogen form for forbrugerbeskyttelse. Du kan ikke tilbageføre en transaktion, der er udført på blockchain. Det eneste, du kan gøre efter en forkert transaktion, er at overbevise modtageren om at sende pengene tilbage frivilligt. Dette skyldes, at en kryptotransaktioner ikke har nogen mellemliggende garant som ved bankkort. 

Tab af private nøgler

Bitcoins og andre kryptovaluata opbevares i digitale tegnebøger beskyttet med private og offentlige nøgler. Kort sagt, private nøgler er det, der kontrollerer dine aktiver, mens den offentlige nøgle er din tegnebogsadresse. Hvis du ved et tilfælde mister eller roder rundt med din private nøgle, risikerer du at miste adgangen til dine mønter. Og hvis de private nøgler skulle lande i hackerens hænder, risikerer du at miste hele din digitale formue. 

Phishing og malware

Som med traditionelle penge kan bitcoin-brugere blive lokket til at klikke på et phishinglink eller besøge en scam-hjemmeside, hvor de lokkes til at levere deres krypto-punge og indtaste en adgangskode, og det kan i værste fald føre til, at deres mønter bliver stjålet.

Noget malware kommer forklædt på ikke-detekterbare hjemmesider, mens andre crawler fra den ene enhed til den anden gennem offentlige netværk. Hackerne bruger malware til at tage dine personlige data og bruge dem, som de vil.

Mens brugere af traditionelle betalingsmetoder også kan møde phishing og malware, har de fordelen ved at kunne annullere/tilbageføre transaktionen; Noget, som kryptovalutaer endnu ikke kan gøre.

Sådan holder du dine mønter i sikkerhed

Med væksten af bitcoin og andre kryptovalutaer kommer en tilstrømning af nye brugere, og fordi det er en digital valuta, har du også et større antal svindlere. Kryptovaluta er blevet et attraktivt mål for skurke online, der prøver at udnytte vores uvidenhed til at tilegne sig penge. Bliv ikke offer! Her er nogle af måderne, som du kan beskytte din digitale formue på.

Brug offline lagring

Den offline måde at lagre bitcoins på er kendt som ”kold opbevarin”. I modsætning til online e-punge og tegnebøger er køleopbevaring (tegnebøger offline) ikke forbundet til internettet, og er derfor mindre udsat for hacking. Kold opbevaring (engelsk: cold storage) mindsker chancerne for tyveri, da de private nøgler er i offline-tilstand. Adgang til en tegnebog med kold opbevaring kan til tider være besvær ligt så derfor er det godt at opdele dine bitcoins og have nogle i opbevaring online til dine daglige handelsbehov og resten i kold opbevaring. 

Kold opbevaring er en god praksis for enkeltpersoner og endda for udvekslinger med kryptovaluta, der håndterer store mængder penge og altid er under konstant angreb fra hackere. De mest almindelige metoder til kold opbevaring inkluderer lydpunge, papirpunge, hardwarepunge og lagerenheder som fx USB-drev. 

Brug en dedikeret e-mail til din Bitcoin Wallet

De fleste personer har en primær e-mailadresse til daglig kommunikation. Problemet er, at vi blandt andet bruger den samme e-mail til vores Twitter-, Facebook- og Paypal-konti.

Vi deler den også med familie, venner og kolleger, som måske endda deler det med andre mennesker, og til sidst kan den lande i ondsindede hænder. Hvis du har forbundet din onlinetegnebog til denne e-mail, har cyberkriminelle en af de mest kritiske oplysninger, der kræves for at få adgang til din tegnebog. 

Derfor anbefales det, at du bruger en anden e-mailkonto til din onlinelagerplads – en, som du ikke bruger til andre ting. På denne måde er chancerne for, at din tegnebog bliver hacket, minimale. 

Aktivér totrinsgodkendelse

Ved at aktivere 2-trinsgodkendelse eller totrinsbekræftelse linker du din konto til en mobilapp, telefon eller fysisk dongle. Det betyder, at hvis en hacker når ud over din første forsvarslinje, som er brugernavnet og adgangskoden, kræver det stadig, at de kan udføre den anden godkendelse, før de får adgang til din konto. De fleste online tegnebøger understøtter to- eller multifaktorgodkendelse, så sørg for at aktivere den på din konto for at få ekstra beskyttelse. 

Sikkerhedskopi

Husk at lave rutinemæssige sikkerhedskopier, da det kan blive den eneste måde at få dine mønter tilbage på i din digitale tegnebog, hvis der skulle ske en computerfejl. Så tag en sikkerhedskopi af hele din bitcoin-tegnebog tidligt nok – og ofte, – og læg derefter sikkerhedskopien væk på forskellige sikre steder som fx på cd’er, harddiske og på en USB. Sørg også for, at du indstiller en sikker adgangskode til sikkerhedskopien. 

Opdater din software

En tegnebog, der kører på gammel, ikkeopdateret bitcoin-software, er et nemt mål for hackere. Så sørg for, at din software altid er opdateret. Den nyeste version af softwaren har bedre sikkerhedsfunktioner til at beskytte din e-pung mod hackere. 

Opdater konsekvent din mobil- eller computersoftware og operativsystemer for at holde dine bitcoins mere sikre. 

Da bitcoin fortsætter med at infiltrere i mainstream, fortsætter antallet af bitcoin-svindel også med at stige. Og da mange investorer stadig er nye i systemet, udnytter hackere deres manglende viden om de rette måder at sikre deres investeringer for at stjæle fra dem. Sid ikke bare og se, mens din hårdt tjente formue går ned i afløbet. Brug ovenstående tip til at beskytte din digitale velstand og sikkert gemme din Bitcoin.