Spring til indhold

Analyser dine investeringer med Excel og VBA

Dette indhold er sponsoreret 

Excel er et helt ekstremt nyttigt databehandlingsprogram udviklet af Microsoft. Excel bruges dagligt til analyse, typisk af større eller mindre talmængder. Excels systematiske funktioner gør, at man kan tage vigtige beslutninger på baggrund af mønstre i ens datasæt. Excel er derudover et nyttigt værktøj til at analysere investeringer med VBA

Det skal du vide om VBA

VBA står for “Visual Basic for Applications”, og er et programmeringssprog i Excel, hvor du kan skræddersy dine egne funktioner og kommandoer. Excel rummer i forvejen en række funktioner, men ønsker du avancerede beregninger eller funktioner, for eksempelvis når du skal analysere dine investeringer, er Excels funktioner muligvis ikke tilstrækkelige. Derfor er VBA brugbart, da programmeringssproget muliggør, at du blandt andet kan automatisere opgaver, så du slipper for langsommelige og manuelle indtastninger. Det er muligt at finde guides til VBA på YouTube, men det allerbedste er at tage et online-kursus i programmeringssproget, da du derigennem kan få rådgivning af specialister i Excel og VBA, og samtidigt modtage et kursusbevis til CV’et efter endt forløb. 

Gode råd til excel

VBA er som udgangspunkt ikke nemt, og det kan være en fordel at have godt styr på Excels basale funktioner, før man kaster sig over et VBA-kursus. Selv de helt ferme brugere af Excel kan dog ofte stadig lære noget nyt om programmet, og det er ikke sjældent at man støder på funktioner i Excel, som man ikke vidste fandtes. Har du for eksempelvis en stor model eller tabel, fyldt med formler og data, og udelukkende ønsker at slette data, kan man trykke F5 og “speciel…” og vælge “konstanter” og vælg “tal” og trykke Enter. Således markeres alle tal i din model, men ikke dine formler. Det er særligt smart, hvis du har brugt tid på at lave en formel til budgettering, og ønsker at genbruge modellen.

Få styr på din økonomi

Vi kender alle følelsen af at have mistet overblikket over sin økonomiske situation. Når du skal til at have styr på økonomien, skal du først og fremmest skabe dig et overblik over dit forbrug. Skriv alle dine faste udgifter ned, som for eksempelvis husleje, transportudgifter, forsikringer, medicin og medlemskab til fitness, og notér hvad hver enkelte post koster i måneden. Du skal tilmed skabe dig et overblik over, hvor mange penge du får udbetalt om måneden, altså for mange penge du har til rådighed hver måned. Udbetalte penge kunne for eksempelvis være løn og SU. Når du har fået styr på dit rådighedsbeløb for hver måned, kan du lægge et budget, som kan hjælpe dig med at bevare overblikket over din økonomiske situation. Når du laver et budget, skal du først og fremmest trække dine faste udgifter fra dine indtægter, så du kan se hvad du har at leve for. Det kan være en god idé at oprette en budgetkonto, hvor alle indtægter til faste udgifter ligger og en konto til uforudsete udgifter, såsom parkeringsbøder. Den sidstnævnte konto er også brugbar til udgifter, som skal betales hvert kvartal. Tag for eksempelvis din elregning og divider den i 12, så du ved hvad der skal lægges til side hver måned til denne konto.

>