Spring til indhold

Alt du skal vide om kryptovaluta

Der er mange forskellige former for kryptovaluta i dag.
Der er mange forskellige former for kryptovaluta i dag.

Du har sikkert allerede hørt om og kender til begrebet kryptovaluta. Du var måske endda en af de første, der sprang med på vognen, da der for første gang helt tilbage i 1983 sad en gruppe mennesker og udviklede det kryptografiske system, der fik navnet eCash. Men højst sandsynligt hørte du dog først om det meget senere, da det i slutningen af 1990’erne officielt blev betegnet under begrebet ’kryptovaluta’ og da det ti år senere blev lanceret og gjort tilgængeligt for offentligheden. Siden da er det gået hurtigt og i dag har næsten alle et eller andet kendskab til kryptovaluta. I denne artikel dykker vi ned i alt, hvad du bør vide om kryptovaluta i sine forskellige former.

En ny form for digital valuta

Kryptovaluta blev designet til at være en ny form for betalingsmiddel – en digital valuta, der kunne bruges overalt. Det er dog ikke helt gået sådan – endnu. Kryptovaluta er nemlig stadig ikke en mainstream betalingsmulighed, men i den nære fremtid bliver det måske muligt at bruge de mange former for kryptovaluta til at betale for alt lige fra shopping på nettet, når du skal bestille mad, nyde forskellige titler på online casino, ordne forskellige ting fra banken, brug af streamingtjenester og meget mere.

Det kan måske godt lyde indviklet, når man skal forklare, hvad kryptovaluta er, men det er faktisk meget enkelt. Det er en digital form for valuta, som er forskellig fra andre former for valuta i den forstand, at den ikke bliver styret af banker, diverse finansieringsselskaber, staten, virksomheder eller andre. Det er en decentraliseret valuta og tanken bag er netop, at den skal være komplet uafhængig. Begrebet kryptovaluta er et begreb, der dækker over en masse forskellige former for digital valuta. Der findes nemlig ikke kun én, men en hel masse forskellige. Der er for eksempel Bitcoin, som de fleste nok kender, Etherum, Litecoin og Dogecoin, som bekendt er Elon Musks kryptovaluta. Den oprindelige kryptovaluta er Bitcoin, som stadig har lige så stor indflydelse som i begyndelsen. Det helt specielle ved denne valuta er, at der er et fast antal af Bitcoins – og det antal ændrer sig ikke. Bitcoins bliver minet og derefter bliver de frigivet til køb. Det kigger vi lidt nærmere på om lidt, for det er faktisk både spændende og en smule indviklet.

Bitcoins mystisk  

Bitcoins historie er omgivet af mystik.

Bitcoin har lidt af en spøjs historie. Der er nemlig ikke nogen, der helt præcist ved, hvem der opfandt valutaen. Noget nær det eneste, man ved, er, at det var en meget mystisk og gådefuld person ved navn Satoshi Nakamoto. Men mere ved man faktisk ikke om ophavspersonen bag den mest populære kryptovaluta. Man ved bare, at den 3. januar 2009 minede denne Nakamoto selv den første blok med bitcoins. Dette kaldes genesis-blokken (fordi den var den oprindelige) og den indeholdt de første 50 bitcoins, verden nogensinde havde set.

Bitcoin skal som sagt mines og nu sidder du måske og tænker på, hvad det lige præcist betyder. Mining af bitcoins er faktisk lidt af en kompliceret og tidskrævende proces. Mining er faktisk det begreb, man bruger, for at beskrive den computerproces, der finder sted bag transaktionerne af bitcoin. Det er den proces, der bruges til at finde de nye bitcoins, der bliver frigivet. Når man skal mine bitcoins, så skal man udregne nogle meget avancerede matematiske regnestykker og det kræver, at du har en hel del teknisk viden. Det gælder om at løse disse regnestykker hurtigst muligt og der er mange om buddet. Den, der kommer først, får en belønning i form af bitcoins. Der er mange private minere, men der er faktisk også store mining-selskaber, der miner bitcoins. Tro det eller ej, så er det faktisk en kæmpe industri – især i Kina, hvor det kan betale sig at bruge tid, penge, strøm og plads på at mine.

Når du så har fået fingrene i dine bitcoins, så skal de i en wallet. En wallet er en form for digital pung, der beskytter din kryptovaluta.

Så ved du (måske) lidt mere om kryptovaluta og især bitcoin end du gjorde inden denne artikel. Hvis du synes, mining og investering i kryptovaluta lyder spændende, så er der mange rigtigt gode artikler og YouTube-videoer, der behandler emnet i endnu større dybde. Det er et stort og spændende marked i en rivende udvikling og det er bestemt ikke for sent at hoppe med på bølgen.

Vil du tjene penge på at låne dine penge ud? Få passiv indkomst med Crowdlending. Jeg anbefaler Kameoeller Fast Invest - Få en passiv indtægt med investering i crowdlending - Opret din konto her