Spring til indhold

Aktieinvestering for begyndere

Sponsoreret indhold:

Kender du det, at du sidder til et middagsselskab eller en frokostpause på jobbet, hvor snakken pludselig falder på aktieinvesteringer? Og føler du, at snakken går hen over hovedet på dig, og at du overhovedet ikke har styr på, hvad der bliver talt om? Så er du havnet det det helt rette sted. I denne korte artikel ser vi nemlig nærmere på, hvad aktieinvestering er, og hvordan du kan blive klogere på området.

Hvad er en aktie?

Inden du kaster dig ud i at investere i aktier, er det en god idé at få styr på det helt fundamentale omkring aktiehandel. Og det allermest fundamentale er selvfølgelig at vide, hvad en aktie er.

En aktie er et værdipapir, som repræsenterer en ejerandel i en virksomhed. Ejeren af aktien ejer dermed en andel af virksomheden, der svarer til aktiens andel af det samlede antal aktier.

Lad os tage et eksempel. Du ejer én aktie i et selskab, som har udstedt 100 aktier i alt. Du ejer dermed 1% af selskabet. Køber du tre aktier yderligere, ejer du 4% af selskabet, og så fremdeles.

Hvorfor stiger og falder en aktie?

De fleste nybegyndere – og sågar mange erfarne investorer – er af den opfattelse, at en aktie stiger, når det går godt for virksomheden, og ligeledes falder, når det går skidt for virksomheden. Dette er dog ikke korrekt. Det er i princippet ikke virksomhedens resultater, der er afgørende for aktiekursen. Det er derimod udbud og efterspørgsel på aktien.

Ofte vil virksomhedens resultater og aktiekursen hænge sammen, men det gælder langtfra altid. Det kan f.eks. godt ske, at en virksomhed klarer sig godt, men at der grundet andre faktorer – det kan f.eks. være en global økonomisk krise – alligevel opstår kursfald i aktien, da udbuddet overstiger efterspørgslen, fordi aktionærerne bliver nervøse.

Det er derfor vigtigt at huske på, at en aktiekurs ikke bestemmes af resultater, men af investorers ”appetit” og opfattelse af aktien; eller omkringliggende faktorer for den sags skyld.

Hvor starter du?

Hvis du gerne vil i gang med at investere, starter dit investeringseventyr populært sagt ikke på børsen, men på biblioteket. Lån eller køb noget litteratur om emnet, og kig dig om efter andre hjemmesider, hvor du kan hente yderligere information om aktiehandel. Det kan også være i form af podcasts eller videoer. Uanset hvilket medie du vælger, er det dog vigtigt, at du husker at være kildekritisk.

Sæt dig grundigt ind i emnet, og begynd så at investere for små beløb. I takt med, at du bliver mere hjemmevant med aktier og investering, kan du så begynde at skrue op for dine investeringer indtil du når det ønskede niveau.

Vil du tjene penge på at låne dine penge ud? Få passiv indkomst med Crowdlending. Jeg anbefaler Kameoeller Fast Invest - Få en passiv indtægt med investering i crowdlending - Opret din konto her