Spring til indhold

3 principper til en sundere privatøkonomi

3 principper til en sundere privatøkonomi

Mange danskere vil gerne have en bedre privatøkonomi, hvor der er luft til at realisere drømme og til at leve mere bekvemt eller blot med færre bekymringer.

Det hele starter med sunde principper, der giver en stærk privatøkonomi og øget pengebevidsthed. Her kan du lære om tre af de mest fundamentale principper, du bør leve efter, hvis du ønsker en sund privatøkonomi.

Tid er penge

Det er et ældgammelt ordsprog, at tid er penge, men det er faktisk vigtigere at holde in mente, end du måske tror. Hver dag består af 86400 sekunder, og hvordan du bruger din tid kan have stor indflydelse på din privatøkonomi.

Overvej for eksempel, hvor meget tid du bruger på sociale medier, tv eller anden tidsfordriv hver dag. Vi har alle brug for at slappe af, men noget af den tid, du fordriver, vil formentlig kunne bruges til at forbedre dig selv og styrke dine talenter.

Overvej for eksempel at bruge bare en halv time om dagen på at blive bedre til en færdighed (for eksempel at forstå aktiehandel, eller udvikle en færdighed, der kan gøre det muligt for dig at få en sidebeskæftigelige eller skifte til et bedre lønnet job med tiden).

For at blive bedre til at administrere din tid, kan du for eksempel købe et lækkert armbåndsur, som gør det nemt for dig hele at holde øje med, hvor lang tid du bruger på hver beskæftigelse hver dag. Særligt har Seiko et fremragende omdømme og er almindeligt kendt for at fremstille ure, der er præcise, holdbare og stilfulde.

Køb Seiko ure her og bliv bedre til at leve efter devisen om, at tid er penge.

Kend forskel på en investering og en udgift

De fleste mennesker kan faktisk ikke kende forskel på en investering og en udgift. Ordet investering anvendes nemlig alt for bredt – og også om ting, der faktisk er en udgift – og derfor kan det blive sværere at have en sund privatøkonomi.

Men de to ting kan faktisk opsummeres og adskilles meget nemt:

·         En investering sætter penge ind på din konto

·         En udgift tager penge ud af din konto

Mange tror for eksempel fejlagtigt, at en bolig er en investering, men det er den faktisk ikke de facto. En bolig er først en investering på det tidspunkt, du sælger den med fortjeneste. Al den tid du ejer boligen, betaler du af på dit lån, betaler ejendomsskat og værdiskat, hvilket alt sammen tager penge ud af din konto. Ønsker du at tjene penge på en bolig, bør du i stedet købe en udlejningsbolig, som giver dig et overskud i lejeindtægter i forhold til de faste udgifter.

Tænk derfor altid over, hvordan du bruger dine penge. Er de ting, du tænker som investeringer faktisk virkelige investeringer?

Hvis du vil i gang med nemme investeringer, kan du for eksempel overveje at købe aktier, som udbetaler dividender. På den måde kan du få et afkast hvert år, som altså sætter penge ind på din konto. Samtidig kan du håbe på, at aktierne stiger, så du på et tidspunkt kan sælge dem med fortjeneste.

Bliv bevidst om forskellen mellem behov og ønsker

Et sidste princip, som du bør leve efter, hvis du ønsker en sundere privatøkonomi er forskellen mellem behov og ønsker. Danskere har et tårnhøjt forbrug af forbrugsgoder, tøj, møbler og meget andet. Nogle af disse ting er selvfølgelig nødvendige, men mange af dem er faktisk ikke.

Når du får lyst til at købe noget, bør du således altid stille dig selv spørgsmålet; har jeg virkelig brug for denne ting? Hvis svaret er ja, og den pågældende ting vil gøre dit liv sjovere, mere behageligt eller nemmere, kan det sagtens være en god idé, men hvis svaret er nej, bør du ikke købe tingen.

Jo færre unødvendige ting, du køber, desto flere penge kan du kanalisere ind i en opsparing eller investeringer – altså rigtige investeringer, der faktisk sætter penge ind på din konto.  

>